Play ponuda

HRVATSKA STVARNOST: / Visokoobrazovana, nezaposlena, beskućnica i samohrana majka

Image
Foto: Screanshoot/HRT

Vesna Puškadija, visokoobrazovana samohrana majka 17-godišnjaka koji želi postati liječnik, nezaposlena je već duže vrijeme, a ostaje i bez krova nad glavom.

2.11.2015.
12:20
Screanshoot/HRT
Play ponuda

Vesna Peškadija diplomirana je inženjerka prehrambene tehnologije i profesorica i već duže vrijeme je bez posla. Ne bi to bio tako neobičan slučaj da Vesna nije i samohrani roditelje 17-godišnjeg Ivana za kojeg treba brinuti i osigurati mu da završi školu, piše HRT.

Svoju bitku Vesna je dosad vodila sama. Posljednji put posao za koji je školovana radila je prije dvije godine u jednoj školi, a potom je prihvaćala i sve druge poslove. Poslove za koje njena diploma nije ništa značila, kao onaj kada je čistila kafiće. Ništa joj nije bilo teško samo kako bi osigurala djetetu kruh i krov nad glavom.

Danas to više ne može, alimentacija i dječiji doplatak "pojedu" joj stanarinu i za kruh nema. Kako stanarinu nije platila posljednja dva mjeseca, uskoro će završiti na ulici.

"Želio bih da moja mama dobije posao"

Socijalnu naknadu nema pravo primati jer je bivši suprug u posljednje vrijeme plaćao zaostatke alimentacije koju prije nije plaćao uopće. Vesna dnevno piše brojne molbe i odlazi na razgovore, no odgovori su negativni.

"Pokušavam ne misliti o tome, ali teško je kad na kraju dana kad dođeš iz škole moraš razmišljati o tome gdje ćeš sutra biti", kaže njen sin koji bi želio završiti medicinu i postati liječnik. Njegove školske kolege i profesori ne znaju za njegove probleme.

"Nije jednostavno reći prijateljima da ću sutra živjeti na ulici, jer njihovi roditelji imaju posao i stanove. Nadam se da će država razumjeti situaciju, nije da moja mama baš nije završila nikakvu školu, ona ima fakultet. Želio bih da ona nađe posao i da živimo kao i svi drugi ljudi u Hrvatskoj", kaže Ivan.

Vesna se za pomoć obratila i Gradu Zagrebu gdje čeka stan na listi, međutim rečeno joj je da su ona i sin zdravi te da njihov slučaj nije prioritetan, piše HRT. Pomoć je tražila i od državnih institucija, no nije ju dobila.

Play ponuda
Play ponuda