BIT ĆE JAVNA NABAVA

HRVATSKA SE PREDBILJEŽILA ZA MILIJUN I POL DOZA CJEPIVA, ALI NE RUSKOG; Markotić: ‘Njihovo cjepivo nije na popisu’

‘Postoji sumnja na razini cijele stručne zajednice da je to bio prebrzi postupak i da treća faza nije provedena u onom obimu koji bi trebao biti’

Na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite, ravnatelj HZJZ-a  Krunoslav Capak je rekao da se Hrvatska predbilježila za milijun i pol doza cjepiva protiv koronavirusa za što će biti organizirana javna nabava koju će provesti Europska unija.

“Što se tiče kvalitete cjepiva, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, sada je 28 cjepiva u kliničkim fazama, 132 su u predkliničkim fazama. Od ovih 28 u kliničkim, samo 6 je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja. Dva su iz Kine, ostala su iz ostalih zemalja, uključujući Engelsku i Ameriku. Rusko cjepivo nije na tom popisu. Vjerojatno se radilo o nekom jako ubrzanom postupku. Bit će potrebno dobiti dodatne znanstvene i stručne informacije o njihovom postupku koji su proveli da bismo ga mogli relevantno komentirati.

Ali, definitivno postoji sumnja na razini cijele stručne zajednice da je to bio prebrzi postupak i da treća faza nije provedena u onom obimu, pa i prema ubrzanoj fazi, prema postupcima koji su potrebni. Ali, evo, očekujemo više informacija”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Alemka Markotić.

RUSIJA REGISTRIRALA PRVO CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA: Već cijepljena i jedna od Putinovih kćeri

Rusko cjepivo poput pandorine kutije?

Ministarstvo zdravstva Irana usporedilo je cjepivo “Sputnik-V”, kako je dobilo naziv u Rusiji, s mračnom metaforom iz grčke mitologije, te je pozvalo na oprez. “Prije nego što budu gotove sve kliničke studije, upotreba cjepiva je poput Pandorine kutije i potencijalno je opasna”, prenio je njemački Der Tagesspiegel objavu glasnogovornika ministarstva, piše N1.

On je ustvrdio da bi sve zemlje trebale imati na umu da svjetska utrka za cjepivom ne bi smjela imati niti jedan drugi cilj osim zaštitu zdravlja ljudi. Iran i sam ima program razvoja cjepiva, kao i sve druge zemlje sa znatnijim industrijskim i znanstvenim potencijalima od Kine preko EU-a do SAD-a.

POKRIVATE MASKOM SAMO USTA, NE I NOS? Ugledni virolog tvrdi da je to besmisleno: ‘To je kao da je uopće ne nosite’

EPIDEMIOLOG O NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI: ‘Imat ćemo hibrid klasičnog odlaska u školu i e-učenja. A ako se jedan učenik zarazi…’

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr