NAŠ DELTA FORCE

LOV NA TERORISTE: Hrvatska s još tri države i u suradnji s Amerikom formira specijalne zračne snage

U tijeku je početna faza stvaranja zajedničkih specijalnih snaga Hrvatske i još tri zemlje EU. Takav projekt podupire Amerika, a potencijalna baza mogla bi biti u Zadru ili Udbini.

Hrvatska je zajedno sa Slovenijom, Mađarskom i Bugarskom započela proces formiranja zajedničkih specijalnih zračnih snaga koje će u budućnosti moći sudjelovati u borbama protiv terorista na području Mediteran i sjeverne Afrike.

TEŽAK UDARAC ZA MORH-ovu BLAGAJNU: Izigrali svoje časnike i sad im moraju platiti vrtoglavi iznos

Kako piše Jutarnji list, riječ je o ciljevima koje je Hrvatska preuzela kao članica NATO-a, ali je zaključeno kako u takav projekt naša zemlja ne može sama, te su ministri obrane svih četiriju spomenutih zemalja još prošle godine potpisali pismo namjere o zajedničkoj suradnji.

Zajedničke specijalne snage bit će obučene i opremljene za infiltriranje u neprijateljsku pozadinu, borbu protiv terorizma, evakuaciju i evakuaciju vlastitih snaga s neprijateljskog teritorija, sve u stilu britanskog SAS-a.

KAKO JE BOJNIK ČOVIĆ TRAŽIO MITO ZA REMONT MIG-ova: ‘Malo još poguraj ponudu, mi ćemo je podržati iako ima rizičnosti’

Cijeli projekt je pod pokroviteljstvom NATO-va Zapovjedništva za specijalne operacije i Sjedinjenih Američkih Država. Upravo SAD, navodno, već neko vrijeme rade na formiranju jedne baze u Hrvatskoj u kojoj bi se obučavale specijalne zračne snage, a koja bi se koristili i kao lokacija odakle bi NATO-ve i američke snage mogle polaziti na misije u Mediteranu i sjevernoj Africi.

Kao moguće baze spominju se zadarski aerodrom koji su američke specijalne snage već koristile za svoje operacije i Udbina u kojoj se američke zračne i specijalne snage već godinama samostalno uvježbavaju.

Povratak na Net.hr