Hrvatska obala gledat će samo talijansku TV

S obzirom na plan digitalizacije Italije, u kojem je zacrtano da će sve regije koje gledaju na hrvatsku obalu biti digitalizirane do kraja lipnja, vrlo je izgledno da će uzurpirati cjelokupni eter i prouzročiti velike probleme, posebice na otocima, ali i u većini primorskih i dalmatinskih gradova.

Talijani bi do početka ljeta mogli potpuno okupirati eter u hrvatskom priobalju. U zapadnoj Istri zbog jačine talijanskog signala gotovo se uopće ne vide hrvatski programi, a smetnje su počele u prosincu prošle godine, kada je prva talijanska regija na sjeveru zemlje prešla na digitalni signal.

Guranje pod tepih

S obzirom na plan digitalizacije Italije, u kojem je zacrtano da će sve regije koje gledaju na hrvatsku obalu biti digitalizirane do kraja lipnja, vrlo je izgledno da će uzurpirati cjelokupni eter i prouzročiti velike probleme, posebice na otocima, ali i u većini primorskih i dalmatinskih gradova. Usto, tijekom ljetnih mjeseci zbog boljeg rasprostiranja signala problem će biti još izraženiji.

U Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije od početka smetnji u Istri nisu sjedili prekriženih ruku, no ispostavilo se da, unatoč brojnim odaslanim prigovorima, problem ne nestaje, već se jednostavno s talijanske strane gura pod tepih. Miljenko Krvišek, predsjednik vijeća HAKOM-a, ne skriva frustracije koje im uzrokuje Italija.

“Upali su u naše frekvencije koje su međunarodno dogovorene. Iskoristili smo sve zakonske mogućnosti i više doista nemamo što poduzeti”, kazuje M. Krvišek.

Naime, kanali su državama dodijeljeni međunarodnim sporazumom koji su potpisale i Italija i Hrvatska te je time usuglašen plan raspodjele frekvencija i način njihove uporabe. Talijani su na jadranskoj strani dobili 25 kanala, dok Hrvatska, Crna Gora Slovenija i Albanija ukupno na istočnoj obali imaju 24 kanala. No, u praksi Talijani su uzurpirali sve.

A, kako kazuju u HAKOM-u, od pojave smetnji 9. prosinca 2010., agencija je prema Republici Italiji poslala 26 dopisa vezanih uza smetnje na dijelu obalnog područja digitalnih regija D5 i D7. Ni na jedan dopis HAKOM-a nije zaprimljen službeni odgovor mjerodavnog talijanskog tijela. A stanje sa smetnjama, uz manje promjene, tijekom vremena nije nimalo poboljšano, odnosno i dalje su prisutne na sva četiri kanala na kojima se odašilju multipleksi u regiji. Smetnje u prijmu ovise o lokalnoj situaciji na mjestu prijma koja je različita unutar jednog mjesta, grada ili naselja.

U svakom slučaju, to su sva mjesta koja su otvorena prema Italiji (Piancavallu) u Istri, a nemaju dovoljan zaštitni odnos. Cijela zapadna obala Istre ima problema sa snažnim ometajućim signalima koji dolaze sa sjevera Italije. Smetnja postaje izraženija kako se primičemo Savudriji kao najsjevernijoj točki.

Kako je moguće da su Talijani doista prekršili međunarodni sporazum te zbog čega u skladu sa sporazumom taj problem nije otklonjen?

Krađa kanala

Kako pojašnjava M. Krvišek, vjerojatno nisu krivi nakladnici, nego talijanska regulatorna agencija koja je dodijelila kanale koji pripadaju Hrvatskoj.

“A kako je to moguće, doista ne znam. No, ni međunarodna agencija očito nije predvidjela takve probleme jer nema pravnih mehanizama za borbu protiv prave krađe. Ovdje je riječ o krađi i uzurpiranju frekvencija”, jasan je Krvišek.

K tome dodaje: “Od pojave digitalnih smetnji u Istri, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije poduzela je brojne aktivnosti, primjerice redovita mjerenja i izvještavanje o stanju smetnji. Slali smo prijave i podsjetnike talijanskim tijelima – ministarstvu i regulatornoj agenciji AGCOM-u – a alarmirali smo i mjerodavna ministarstava u RH”.

HAKOM je Talijanima poslao 571 prijavu

Od prosinca 2010. HAKOM je poslao 17 dopisa, do 20. siječnja još osam. Od 2009. godine ukupno je talijanskoj strani zbog smetnji koje uzrokuju poslana 571 prijava, jer smetnje su postojale i pri analognom signalu, premda ne u ovom opsegu. Gospodarska je šteta velika. Samo vrijednost godišnje naknade za uporabu frekvencijskog spektra iznosi oko 500 milijuna kuna, koliko ide u državni proračun, kazali su nam u HAKOM-u.

Nemamo ništa s Talijanima, RH mora omogućiti gledanje našeg programa i platiti štetu

“Hrvatska je dodjelom koncesija televizijskim nakladnicima i naplatom naknada za njihovo korištenje preuzela obvezu omogućiti im da svoj program emitiraju na području za koje im je koncesija dodijeljena. Država je propisala da moraju plaćati RTV naknadu i stoga mora jamčiti neometano gledanje hrvatskih zemaljskih televizijskih programa”, kaže predsjednik potrošačke udruge Telekom Đuro Lubura.

“Svojim nekorektnim ponašanjem suprotnim međunarodnim dogovorima Italija svakodnevno stvara veliku štetu televizijskim nakladnicima, tvrtki Odašiljači i veze, a posebno hrvatskim građanima. Međutim, nitko od onih koji trpe štetu nema nikakav odnos s Italijom, nego isključivo s Hrvatskom, koja je ovu situaciju dužna riješiti na bilo koji način. Od države tražimo da odmah, pa sve dok ne bude u stanju ukloniti nastali i buduće probleme, od operatera elektroničkih komunikacijskih usluga (telekomunikacijskih operatera) zatraži ponudu za pakete IP televizije i satelitske televizije (MaxTV, B.net, Iskon, OptiTV i drugi) koji bi uključivali samo televizijske programe koji se emitiraju u zemaljskoj digitalnoj televizijskoj mreži i o svojem trošku, potpuno besplatno za građane, omogući njihovo korištenje svima koji su ometani u gledanju zemaljske digitalne televizije. Ova mjera treba uključivati sve nacionalne, ali i lokalne televizije koje se emitiraju na određenom području. Također, svim oštećenim tvrtkama država mora nadoknaditi štetu jer nije u mogućnosti jamčiti ono što joj u sklopu naknade plaćaju”, ističe Đuro Lubura.

Napadaju i druge, Malta ne može gledati nijedan svoj program
Francuzi, Švicarci i drugi talijanski susjedi već godinama vode bitku s Talijanima, i poručili su nam da legalnim putem nećemo uspjeti riješiti ništa, tvrde čelnici HAKOM-a.

“Ako bi Hrvatska primijenila radikalnu mjeru i postavila digitalne televizijske odašiljače koji bi velikom snagom zračili prema Italiji na našim kanalima koje su uzurpirale talijanske televizije, vjerojatno bismo i njihovim gledateljima onemogućili prijem programa na tim kanalima. Može se pretpostaviti da bi ih to s vremenom prisililo da odustanu od korištenja naših kanala. No, valja pritom napomenuti da samo ometanje ne bi pomoglo našim gledateljima sve dok talijanske televizije ne bi odustale od korištenja tih kanala”, ističe Đ. Lubura.

Vezani članci:

arti-201101040198006
arti-201012160849006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr