Jedan od paradoksa u Hrvatskoj je da zemlja ima puno ljudi bez nekretnina, a istovremeno tu su brojne nekretnine bez ljudi. Primjerice, za svakog stanovnika Zadra ima po jedna napuštena i ruševna kuća.

Premda su razvoj ruralnih sredina i demografski oporavak visoko na prioritetnoj listi naših političara, s ovim problemom se očigledno slabo nose, izvještava RTL Danas. Čak je 74.000 kuća "pojelo" vrijeme. Mirko Ježovita u Poganovcima u Općini Podgorač, svojim biciklom pored jedne takve kuće prolazi već jako dugo.

"Najmanje 50 godina je to tako. Vlasnici postoje samo su oni preko u Austriji. U Austriji rade pa sigurno već 50 godina. Dođu nekad kod rođaka, tu im je rođak", rekao je Mirko Ježovita za RTL Danas.

Mrtvi kapital koji može postati zdravstveni problem

Za državu kao Hrvatska kojoj je razvoj ruralnih prostora prioritet, ovakve ruševine ne mogu donijeti ništa dobroga. Oni koji su upoznati s tom problematikom govore - razvijene zemlje to jednostavnije rješavaju.

"Kolega iz Nizozemske kaže daje njihova praksa takva da ako objekt ne ispunjava njegovu namjenu, ruševan je, dakle zajednica ga uklanja", kazao je Vedran Stapić s portala AgroKlub.

Ovakvi prizori su samo ruglo uz cestu i mrtvi kapital. K tome, ruševne kuće predstavljaju i zdravstveni problem jer u ovakvom stanju mogu postati dom leglima insekata i štakora koji prenose zarazne bolesti.

S druge strane, grede, crjepovi, cigle predstavljaju opasnost od pada na ljude i djecu.

Zakon omogućava vlasniku da ne brine o zapuštenoj nekretnini

Ljudima koji žive tik uz zapuštene kuće godinama dolaze nepozvani "gosti" - zmije i štakori. U posljednje vrijeme imaju i puno krtica. Mario Pilić se prihvatio posla, koji apsolutno nije njegova obveza.

"Evo ovaj komad ja tu kosim, to sve okolo ja kosim. Nema tu održavanja, nema ničega. Kuće se ruše. Koristim zato što neće nitko drugi", rekao je Mario Pilić. Vlasnik bi morao kositi, ali zakon mu omogućava da to ne mora raditi.

"Svi se pozivaju na neprikosnovenost vlasništva kao ustavnu kategoriju, međutim u našem ustavu isto tako stoji i to odmah iza zareza u sljedećoj rečenici da vlasništvo i obvezuje. Da je vlasnik dužan doprinositi općem dobru. Ja ne vidim opće dobro iz neke ruševine za nikog", kazao je Stapić.

Ono što je porazno jest podatak da je brojka od 74.000 datira iz popisa stanovništva od prije 10 godina. Procjena je da će novi podaci biti još gori, izvještava RTL Danas.