ČLANSTVO U EATRIS-u

HRVATSKA KRENULA NA LAKŠI PUT DO LIJEKOVA I CJEPIVA: Primljeni smo u europsku mrežu, dobivat ćemo nove medicinske pripravke

Hrvatska je primljena u europsku mrežu translacijskih centara EATRIS, što će joj omogućiti brži put do novih lijekova i cjepiva

Medicinski fakultet u Zagrebu izvijestio je u ponedjeljak kako je Hrvatska napokon zastupljena u europskoj mreži translacijskih centara EATRIS (European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine), što će joj omogućiti brži put do novih lijekova i cjepiva. Riječ je o europskoj mreži izvrsnosti u translacijskim istraživanjima, kojoj je cilj ubrzan prijenos temeljnih otkrića u kliničku praksu, kako bi se poboljšali zdravstvena skrb i prijenos znanja iz kliničke prakse u istraživanja na području razvoja lijekova, dijagnostike i medicinskih proizvoda, navodi se u priopćenju.

“EATRIS je jedan od najznačajnijih konzorcija Europske istraživačke infrastrukture pa će Hrvatskoj omogućiti lakši put do novih lijekova, dijagnostičkih testova i cjepiva”, poručili su s Medicinskog fakulteta. Učinak translacije možda je najbolje vidljiv u tome kada je primjena bazičnih otkrića u razvoju lijekova i cjepiva temeljenih na glasničkoj RNA omogućila da se u rekordnom vremenu razviju cjepiva za koronavirus, poput onih tvrtki Pfizer i Moderna.

U SRIJEDU VLADA PREDSTAVLJA MODEL ISPLATE DUGA VELEDROGERIJAMA: Na stolu su i tri prijedloga poslodavaca u zdravstvu

Dodatne mogućnosti

Umrežavanje hrvatskim znanstvenicima pruža dodatne mogućnosti jer će koristi od toga imati sve zainteresirane institucije iz Hrvatske koje se bave translacijskim istraživanjima. Znanstvene institucije bit će uključene u razvoj novih dijagnostičkih testova, inovativnih lijekova i unaprijeđenih cjepiva, što će donijeti korist akademskoj zajednici, ali i hrvatskom gospodarstvu te društvu u cjelini.

U priopćenju se ističe potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja u ostvarenju priključenja, a u tijelima EATRIS-a već se nalaze hrvatski predstavnici. U Odboru guvernera je Jelena Ilić-Dreven iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a Smiljka Vikić-Topić je zamjenica. Predstavnik u Odboru nacionalnih direktora je profesor Fran Borovečki, a zamjenica je profesorica Nada Božina.

Dugogodišnji napori

Uključenje Hrvatske u EATRIS rezultat je dugogodišnjih napora vodstva Centra za translacijska i klinička istraživanja, koji je utemeljen prije 12 godina kao zajednička ustanova Medicinskog fakulteta i KBC-a Zagreb. Djelatnici Centra su tijekom proteklih desetak godina ostvarili značajna postignuća, među kojima je razvoj novih genetskih i genomskih pretraga dostupnih putem HZZO-a, tako da više ne treba provoditi genetske analize u inozemstvu. Razvili su i dva nova medicinska pripravka za cijeljenje dugih kosti i kralješnice, što su prvi originalni medicinski proizvodi razvijeni u Hrvatskoj od izuma azitromicina.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr