HRVATSKA JE PREVARENA: / Za ljude koji su se cijepili, trenutno nema druge doze! Vjerovali smo korporaciji i odmah raspakirali sve...

'Nije se ostavljalo cjepivo za drugu dozu jer je prema planu isporuke od strane proizvođača, trebala svaki tjedan dolaziti jednaka ili veća količina u odnosu na prethodni tjedan',

27.1.2021.
8:53

Zbog problema u isporuci novih doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva za bolest Covid-19 na razini cijele Europske unije, prisilno je izmijenjen plan cijepljenja u Hrvatskoj. Jednostavnije rečeno - isporuka kasni i cijepljenje je usporeno. O tome posljednjih dana govori i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

"Sada smo u situaciji da moramo restrukturirati naš plan cijepljenja. Pfizerovo cjepivo čuvamo isključivo za drugu dozu i čekamo polovicu veljače da dobijemo neke veće količine. Moderna nam je obećala da će nam u tjednu iza 1. veljače isporučiti ono što su nam obećali, a mi se samo možemo nadati", rekao je Capak prošloga petka.

'U cijeloj Europskoj uniji je takva situacija'

Na terenu očito ima problema s docjepljivanjem onih koji su primili prvu dozu Pfizerova cjepiva. Našoj redakciji obratio se jedan Siščanin rekavši kako je njegova majka primila prvu dozu cjepiva, ali joj je docjepljivanje drugom dozom već dvaput odgođeno uz objašnjenje da cjepiva - nema.

Na naš upit je li navedeni slučaj cijepljene, a nedocijepljene Siščanke izdvojen ili je pravilo, iz HZJZ-a su nam odgovorili da "spomenuti problem nije na razni Siska ili Hrvatske, nego na razini Europske unije i šire, kao posljedica velikog nesrazmjera između ogromne potražnje za cjepivom i ograničenih kapaciteta proizvodnje i to za sada na području Europske unije samo dva službeno odobrena cjepiva protiv COVIDA-19 ( Pfizer/BioNTech i Moderna) od strane Europske agencije za lijekove".

"U cijeloj Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije je situacija takva", kažu nam u HZJZ-u.

Postoji jedan problem ako se kasni s docjepljivanjem

"Hrvatska kao članica EU-a zajedno s ostalim državama ravnopravno sudjeluje u intenzivnim pregovorima s proizvođačima u sklopu Upravnog odbora za zajedničku nabavu cjepiva, koji se održavaju nekoliko puta tjedno, pa čak i više puta dnevno", također su nam rekli u HZJZ-u dodavši kako ulažu "maksimalne napore da se cijepljenje protiv COVIDA-19 nastavi prema postojećem planu cijepljenja s ciljem u prvom redu zaštite najugroženijih skupina, a da se pri tome održi razmak od najviše šest tjedana između dvije doze sukladno preporuci Europske agencije za lijekove.

No, spomenutu gospođu iz Siska i druge koji su primili prvu dozu Pfizerova cjepiva, a drugu još nisu, svakako zanima hoće li to i kakvog utjecaja imati na njihovo zdravlje i imunitet jer je optimalni rok za docjepljivanje 21 dan, a krajnji rok 42 dana.

"Nakon druge doze će imunitet biti jednako dobar neovisno o tome koliko se kasni s primjenom druge doze. Jedini je problem to što je osoba kod koje se kasni s drugom dozom dulje nezaštićena jer potpuna zaštita se postiže tek tjedan-dva nakon druge doze", odgovorili su nam iz HZJZ-a.

Već cijepljeni bit će docijepljeni tijekom veljače

A na pitanje kada će biti docijepljeni oni koji su već trebali dobiti i drugu dozu Pfizerova cjepiva, iz HZJZ-a smo dobili posve kratak i konkretan odgovor: "Tijekom veljače".

Problem je, očito, što je Hrvatska kao suverena država, ali i kao članica Europske unije prema čijim je zajedničkim pravilima naručivala cjepivo, ispala naivna vjerujući da će sve biti kao "na papiru". Iako je sada lako pametovati, činjenica jest da se u trenutku kada su stigle prve doze Pfizer/BioNTech cjepiva (koje nosi zaštićeni naziv Comirnaty) nije računalo na moguće teškoće i zastoje u proizvodnji i distribuciji. Hrvatska je primjerice pola količine pristiglog cjepiva mogla iskoristiti za cijepljenje, a drugu polovicu sačuvati za drugu dozu tim istim građanima. No, to se nije dogodilo - išli smo na povjerenje prema Pfizeru i sada smo izigrani, kao i čitava Europska unija.

"Nije se ostavljalo cjepivo za drugu dozu jer je prema planu isporuke od proizvođača, trebala svaki tjedan dolaziti jednaka ili veća količina u odnosu na prethodni tjedan", odgovorili su nam, a svome odgovoru priložili i tablice.

Prva tablica predstavlja prvotni plan pristizanja cjepiva u Hrvatsku.

Druga tablica koju smo dobili iz HZJZ-a sadrži podatke o smanjenim količinama cjepiva u zadnjem tjednu siječnja i prva tri tjedna veljače. Te je podatke HZJZ dobio prošle srijede. Ako do konca veljače ne bude novih nepredviđenih situacija, ukupna količina cjepiva koja dotad stigne u Hrvatsku trebala bi biti 15 posto manja u odnosu na prvotno dogovorenu.

JESU LI FARMACEUTI IZIGRALI EUROPU? Hrvatski profesor s Oxforda iznenađen nedostatkom cjepiva: Ništa od normalizacije života u 2021.?

Nije se razmatralo stavljanje na stranu polovice pristiglog cjepiva

Na koncu, da u Hrvatskoj (a, čini se, i šire u EU-u) nitko nije računao s problemima i zadrškama u proizvodnji i distribuciji cjepiva svjedoči izvadak iz Upute/pripreme za cijepljenje protiv COVID-19 koju je HZJZ objavio 22. prosinca prošle godine, istoga dana kada je Europska komisija odobrila Pfizer/BioNTech cjepivo protiv Covida-19 kao sigurno i učinkovito.

"Pri preuzimanju cjepiva nije potrebno stavljati na stranu polovicu količine radi čuvanja za drugu dozu, jer prema dostavljenom planu isporuke, na vrijeme će biti isporučena dovoljna količina cjepiva za primjenu druge doze u svrhu završetka započetog cijepljenja. Međutim, potrebno je planirati da se od količine koja će doći tri tjedna kasnije, mora namiriti potreba za drugom dozom u svih osoba u kojih je već započeto cijepljenje, prije nego što se krene cijepiti nove cijepljenike", stoji u toj Uputi.

Gospođi iz Siska s početka teksta, ali i ostalima još nedocijepljenima ne preostaje drugo nego da nedovoljno zaštićeni čekaju veljaču i svoju drugu dozu cjepiva.

Capak je tako jučer kazao kako nam je Pfizer smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke - ono što dolazi u sljedeća dva tjedna smanjeno je za 14 kutija i stići će ukupno 975 doza. "Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje", kazao je jučer Capak u dnevniku HRT-a.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali