JEFTINIJE JE, ALI NE SAMO TO... / Hrvatska je naručila novo cjepivo: Đikić otkrio detalj zbog kojeg bi se neki antivakseri mogli predomisliti

'Velika prednost ovog cjepiva je što nema nikakvog genetskog materijala, radi se samo o pročišćenom proteinu na temelju toga stvaramo protutijela i stanični imunitet', kazao je Đikić

17.9.2021.
20:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako bi podigle stopu procijepljenosti građana s 50 posto na koliko je cijepljenje u Hrvatskoj "zapelo", vlasti su objavile da je naručeno nešto više od 300 tisuća doza novog, proteinskog cjepiva. Osim što će biti jeftinije od dosadašnjih cjepiva, ono bi trebalo biti visokoučinkovito, s vrlo malo popratnih pojava, piše RTL.

"Mi još ne znamo kakav će registracijski dokument ići prema EMA-i i nemamo puno podataka o tom cjepivu, ali najavljeno je da je to cjepivo s izrazito malo nuspojava. BLIC najavljuje se da će biti prilično učinkovito i jeftinije", rekao je u petka na konferenciji za novinare Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'Nema nikakvog genetskog materijala'

Govoreći o tom cjepivu za RTL Danas, znanstvenik Ivan Đikić rekao je da u vezi njega postoji detalj zbog kojeg bi se i protivnici cijepljenja mogli odlučiti na cijepljenje.

"Velika prednost ovog cjepiva je što nema nikakvog genetskog materijala, radi se samo o pročišćenom proteinu koji možemo uštrcati i na temelju toga stvaramo protutijela i stanični imunitet", kazao je Đikić koji ne isključuje ni mogućnost kombinacije jedne i druge vrste cjepiva. Smatra da bi proteinsko moglo potaknuti na cijepljenje i one koji to sada odbijaju.

"To je važno za ljude koji imaju bilo kakav strah da će vektorska ili mRNA vakcina uči u njihov organizam imati bilo kakve štete iako to ne postoji, ali ovo cjepivo će maknuti i tu dilemu i moći će ga koristiti bez ikakvog straha", kazao je Đikić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali