Play ponuda

HRVATSKA JE JEDINA ČLANICA EU KOJA NEMA STRATEGIJU PROTIV RAKA: / Važno je hitno usvajanje Nacionalnog okvira

Image
Foto: Davorin Visnjic/pixsell

Udruge onkoloških pacijenata okupljenje oko platforme Hrvatska protiv raka apeliraju na hitno prihvaćanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka

4.12.2020.
15:35
Davorin Visnjic/pixsell
Play ponuda

Nacionalnu strategiju protiv raka Hrvatski sabor mora usvojiti u iduća dva tjedna jer odgodom za 2021. godinu gubimo vrijeme koje mjerimo u desecima smrtnih ishoda po danu, poručile su u petak udruge onkoloških pacijenata. Udruge pozdravljaju odluku Vlade o konačnom prihvaćanju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, ali bude li 10-godišnja strategija morala postati devetogodišnja, prilagodbe plana provedbe oduzet će previše vremena, upozoravaju u priopćenju Ljiljana Vukota, glavna tajnica Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU i Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu i voditelj platforme Onkologija.hr.

Image
BORBA S MALIGNOM BOLEŠĆU: /

Pomozite ženama kojima je potreban prijevoz na kemoterapiju

Image
BORBA S MALIGNOM BOLEŠĆU: /

Pomozite ženama kojima je potreban prijevoz na kemoterapiju

Žurno prihvaćanje Nacionalnog strateškog okvira

Odluka Vlade o prihvaćanju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, koji čekamo već 11 godina, važan je iskorak, no jedino sa žurnim usvajanjem u Saboru, imamo šansu započeti provedbu s prvim danom 2021. Kako je provedba strategije definirana kroz precizan hodogram i prioritete te predviđa točno 10 godina rada za postavljene ciljeve iskazane kroz desetke tisuća spašenih života, svaka odgoda zahtijevat će prilagodbe plana i daljnje gubljenje dragocjenog vremena. Želimo li do 2030. završiti posao i postići zadano, moramo ga usvojiti odmah, ističe se u priopćenju. Stoga udruge onkoloških pacijenata, koje predstavljaju oko milijun građana Hrvatske koji u ovom trenutku boluju od raka ili svjedoče liječenju i patnjama svojih bližnjih, okupljene oko platforme Hrvatska protiv raka, pozivaju predstavnike zakonodavne vlasti da se po hitnom postupku očituju i usvoje taj dokument. „Ovo je nadstranačko i nadpolitičko pitanje i očekujemo istinski konsenzus svih političkih opcija, od kojih je većina podržala inicijativu Hrvatska protiv raka. Već 11 godina čekamo strategiju protiv raka, a ove smo godine izgubili već 337 dana i više od 12.000 ljudskih života“, poručio je Ivica Belina.

Hrvatska je jedina članica EU-a koja nema strategiju protiv raka, a u izradi tog dokumenta sudjelovali su vodeći domaći i strani stručnjaci, uključujući i niz predstavnika pacijenata. „Zahvaljujući stručnjacima za financiranje u zdravstvu, strategija je vrlo detaljno razrađen dokument s definiranim rokovima i financijskim planovima, baš zato su rokovi iznimno važni. Nadam se da će Nacionalni okvir biti usvojen hitnim postupkom prije blagdanske stanke, kako bi implementacija mogla započeti s prvim danom 2021. jer su sredstva za implementaciju osigurana u proračunu za iduće dvije godine“, istaknula je Ljiljana Vukota.

Play ponuda
Play ponuda