POHVALIO SE NA FEJSU

‘HRVATSKA JE DANAS NA RASKRIŽJU’: Karamarko napisao analizu za ugledni portal, evo što kaže

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko – koji je nedavno u Hrvatskoj osnovao Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske – napisao je za EurActiv opsežnu analizu hrvatske geostrateške pozicije na Balkanu i unutar Europe. Time se je pohvalio i na svojoj Facebook stranici.

TOMISLAV KARAMARKO POKREĆE THINK TANK: ‘To je najbolji način da nastavim služiti hrvatskim građanima’

“EurActiv, vodeći medij koji prati europsku politiku, objavio je moj članak o ključnim pitanjima s kojima se Hrvatska suočava te kako će Institut za sigurnost i prosperitet Hrvatske otvoriti novo poglavlje u našoj budućnosti”, objavio je Karamarko na Facebooku.

“Hrvatska je u proteklih 25 godina postigla mnogo, a hrvatski su građani heroji te priče. Žrtvovali su se, prilagođavali novome svijetu i odlučili krenuti konstruktivnim putem u budućnost. Postali smo članica Europske unije, NATO-a i lider u regiji”, stoji u Karamarkovoj objavi.

‘Hrvatska nema dugoročnu viziju za razvoj’

Bivši predsjednik HDZ-a smatrak kako je upravo sada trenutak za izgradnju jače Hrvatske.

”Međutim, Hrvatska je danas na raskrižju. Unatoč postignućima, situacija je neizvjesna i problemi s kojima se suočavaju naša zemlja, regija i svijet postaju sve teži. Sada je trenutak za izgradnju snažnije i prosperitetnije Hrvatske u kojoj svaki građanin ima pravo na kvalitetan život.

Zato sam poduzeo prve korake za službeno pokretanje Instituta za sigurnost i prosperitet Hrvatske čiji je cilj pomoći u oblikovanju sljedećeg poglavlja u životu naše domovine i njenih građana. Prvi neovisni ‘think tank’ u Hrvatskoj okupit će vrhunske domaće i svjetske stručnjake kako bismo se bavili složenim pitanjima i predlagali stvarna rješenja koja su od iznimne važnosti za budućnost Hrvatske. Institut će pomoći u razvoju sveobuhvatnog i integriranog plana za budućnost te se baviti pitanjima koja su ključna za snažnu demokraciju, sigurnost i gospodarstvo.”, napisao je na Facebooku.

Nažalost, Hrvatska nema dugoročnu viziju za razvoj, niti ima resurse i kapacitete koji su u stanju riješiti njezine najteže probleme – kratkoročno razmišljanje i krizno upravljanje nas znatno opterećuju. Naš cilj je okupiti ljude, ideje i uspješne studije slučaja, koji se potom mogu primijeniti u Hrvatskoj kako bi se poboljšali životi sadašnjih i budućih generacija”.

Osim navedenoga, Karamarko je za EurActiv napisao i sljedeće:

“Ovo je pravi trenutak da se razmišlja dugoročno i da se oblikuju politike koje će Hrvatsku učiniti sigurnijom i bogatijom. Najbolji primjer ovoga je kolaps Agrokora, najveće kompanije i najvećeg poslodavca u Hrvatskoj, koji prijeti širenjem na širu ekonomiju.

Prepuštam institucijama i sudovima da istraže uzroke krize, iako smatram da su pohlepa, sebični interesi i slab regulatorni okvir odigrali veliku ulogu u ovoj priči. Postoji i bitan međunarodni aspekt cijelog slučaja. Agrokor je dužan ruskim bankama, što može dovesti do ruskog utjecaja na hrvatsku ekonomiju te tako i na hrvatsku sigurnost.

Kriza u Agrokoru također otkriva strukturalne probleme i nedovoljnu raznolikost hrvatske ekonomije. Naši najveći poslodavci su sezonske kompanije u turizmu te uvoznici. Hrvatski proizvodni kapaciteti su propali, kao i naša tradicionalna poljoprivredna baza.

KARAMARKO NA FEJSU: ‘Promišljam o sljedećoj fazi vlastitih ideja o budućnosti Hrvatske’

Nismo izvršili nužne financijske i političke investicije u to da se mladima omoguće dobri poslovi. Zbog toga smo suočeni s egzodusom talentiranih, kreativnih i motiviranih mladih ljudi iz Hrvatske.

‘Hrana i voda su među našim najvažnijim prirodnim resursima’

U nadolazećim mjesecima, u suradnji s našim međunarodnim partnerima, Institut će početi razvijati i voditi implementaciju novi programa, koji će osvježiti našu poljoprivredu i domaću proizvodnu bazu, kako bi se iskoristio talent mladih u Hrvatskoj.

Hrana i voda su među našim najvažnijim prirodnim resursima. Razvijanje snažnih ruralnih sredina je preduvjet uspješne zemlje. Možemo biti ponosni na svoja postignuća i biti nezavisna nacija. No, težak posao tek počinje. Nadam se da će moji sugrađani te svi prijatelji Hrvatske u Europi, Americi, Izraelu i drugdje podržati napore da izgradimo jaču, sigurniju i prosperitetniju Hrvatsku.

Naš uspjeh će donijeti stabilnost i prosperitet cijelom Balkanu.”

 

Povratak na Net.hr