HRVATSKA IZGUBILA BITKU ZA BIH: / Ipak, Srbi i Crnogorci će moći od 1. srpnja u EU putovati bez samoizolacije

Od 1. srpnja iz Srbije i Crne Gore moći će se putovati u EU bez samoizolacije, ali iz BiH i dalje to neće biti moguće

27.6.2020.
22:58
Robert Anic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska kao predsjedateljica Vijećem Europske unije ovo ljeto bavi se sastavljanjem lista zemalja iz kojih je slobodan i onih iz kojih je zabranjen ulazak u EU. Zajedno s ostalim državama članicama Unije kompromis oko liste je postignut tek nakon teških pregovora koji su u petak navečer završili nakon petosatne rasprave, javlja Večernji list.

Na listi petnaestak zemalja, iz kojih će se od 1. srpnja moći ulaziti u EU bez obveze samoizolacije zbog koronavirusa, nisu Sjedinjene Američke Države, ali ni Bosna i Hercegovina. Na popisu su Alžir, Australija, Crna Gora, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis, Urugvaj te Kina, ali ovisno o tome hoće li hoće li Kina otvoriti svoje granice za građane EU-a.

Kad se formalno usvoji, vjerojatno početkom sljedećeg tjedna, sve će to biti samo preporuke s razine Europske unije, ali ne i pravno obvezujući tekst. Iako neobvezujuća, lista zemalja s kojima će se od 1. srpnja otvoriti slobodan promet putnika iznimno je važna, jer bi bez zajednički dogovorenih kriterija nastao kaos u otvaranju Europske unije prema trećim zemljama te bi se ugrozio Schengen, a onda i Unija.

Borba za BiH

Večernji list neslužbeno doznaje da se Hrvatska do posljednjeg trena borila za to da Bosna i Hercegovina bude također uključena na listu. Međutim, brojke nisu išle u prilog BiH, budući da se kao glavni kriterij za liberalizaciju putovanja iz neke zemlje uzima u obzir granica od 16 novootkrivenih slučajeva COVID-19 na 100 tisuća stanovnika u proteklih 14 dana.

BiH je donedavno imala 14,8 i činilo se da ulazi na popis, ali je ta brojka počela naglo rasti. Hrvatska je čak predlagala da se kao kriterij za sve ne uzima brojka od 16, nego od 20, pa bi i BiH i niz drugih zemalja bile sigurnije da će ući na popis. Tada bi na popisu otvaranja od 1. srpnja bilo pedesetak zemalja, što je za neke države članice bilo previše.

U četvrtak su stigli novi podaci za sve zemlje prema kojima je broj novooboljelih u BiH na 100 tisuća stanovnika skočio na 24, a uz to kapaciteti za liječenje COVID-19 u toj zemlji su vrlo niski, što je drugi kriterij koji se gleda.

Popis će se revidirati

To što se EU od 1. srpnja otvara za Kineze, ali ne i za Amerikance, mogla bi imati geopolitičke posljedice. Prijedlog je da se EU otvara postupno prema putnicima iz trećih zemalja u kojima je epidemiološka situacija slična onoj u Europskoj uniji. Popis zemalja revidirat će se svaka dva tjedna sukladno novim brojkama o epidemiološkoj situaciji, tako da se i BiH i SAD mogu pojaviti na listi ako se smanji broj zaraženih.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali