ONO KAD VLADA ČASTI / Zbog zamrzavanja cijena jedan drugi problem izbio na površinu, a možda ga niste ni svjesni: 'Za sada se događa sljedeće...'

Francuska i Španjolska, kao veliki proizvođači hrane, od zamrzavanja cijena mogu imati koristi, a Mađarska ili Hrvatska kao zemlje uvoznice dugoročno ne mogu

15.3.2023.
8:53
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U sinoćnjoj emisiji RTL Direkt jedna od tema bile su i nove Vladine mjere koje je na sjednici u utorak predstavio premijer Andrej Plenković. "Vlada je predstavila plan i program kako ublažiti inflaciju. I dalje će određivati cijene šećera, ulja i osnovnih namirnica te će i dalje intervenirati u cijenu struje i plina. Već znate što radi Plenković pa je nas zanimalo što rade drugi. Zašto je u Hrvatskoj sve 12,5 posto skuplje nego lani, a recimo u Španjolskoj niti šest posto, u Francuskoj sedam, a u Mađarskoj više od 26 posto", komentirala je u uvodu voditeljica Mojimira Pastorčić.

Carsko meso 3,79 eura, Vlada časti. Mesari slave, ali ne zbog carskog, već zato jer su konačno odmrznute cijene vratine i lopatice. Tomislav, mesar iz Zagreba, rekao je da će za mesare biti bolje jer će u mesnice dolaziti kvalitetnije meso, a zamrzavanje cijena dovelo je do nestašice domaćeg mesa koje je kvalitetnije i skuplje.

"Onda je nije bilo jer nije se isplatilo stavljati u frižidere", dodao je. Tek ćemo vidjeti hoće li sudbinu lopatice sada doživjeti carsko meso. Umjesto devet proizvoda, Vlada je zamrznula cijene njih osam.

Evo što zbog toga rade trgovci

Ekonomski analitičar Damir Novotny kazao je da zamrzavanje cijena mora prestati prije ili kasnije te da će se potom vidjeti kako će se cijene tih proizvoda kretati. "Za sada se događa sljedeće, proizvođači i trgovci jednostavno taj gubitak na tim artiklima jednostavno prevaljuju na neke druge proizvode", pojasnio je Novotny.

Španjolska, koja ima drugu najmanju inflaciju u Europskoj uniji od 5,9 posto, išla je drugim putem. Vlada je smanjila PDV na hranu na nula posto, ali građani svejedno prosvjeduju zbog sve lošije materijalne moći.

"Iako se svi više fokusiraju na rast prehrambenih namirnica i energenata, ono što je najveći problem konkretno u Barceloni je rast najma stanova. Upravo sam gledala, da ne kažem neke krive brojke, ali rast najma stanova je između 12 i 35 posto u pojedinim kvartovima", ispričala je Hrvatica koja živi u Barceloni, Mirta Kišak Koch.

U Francuskoj snižene cijene

U Francuskoj je u dogovoru s trgovačkim lancima Vlada snizila cijene 200 osnovnih artikala. Zadovoljni Francuzi, zadovoljni i Španjolci koji su već krenuli preko granice po jeftinije namirnice.

I u Grčkoj je odlučeno da svi supermarketi moraju imati jedan proizvod iz svake kategorije po nižoj cijeni. U susjednoj Mađarskoj je situacija dramatična. Po godišnjoj stopi od 26,2 posto zemlja je najgora u EU-u. Vlada je na početku krize zamrznula cijene pa je došlo do nestašica.

Zašto u različitim zemljama iste mjere daju druge rezultate za ekonomiste nije velika enigma. Francuska i Španjolska kao veliki proizvođači hrane od zamrzavanja cijena mogu imati koristi, Mađarska ili Hrvatska kao zemlje uvoznice dugoročno ne mogu. Novotny je kazao da je povećanje domaće proizvodnje hrane rješenje gdje se mora tražiti izlaz iz "zatvorenog kruga".

"One zemlje koje imaju veliku proizvodnju hrane i uz turizam kao što je Španjolska, nemaju tako snažan rast cijena prehrambenih proizvoda kao što je u Hrvatskoj", dodao je Novotny.

Od reforme zasad ništa. U predizbornoj godini lakše je zamrznuti cijene. Ako ništa drugo, barem će nam carsko meso imati carsku cijenu.

Image
'NI JEDNA VLADA NEMA HRABROSTI...' /

Bujas: 'Drago nam je da se nije išlo s kažnjavanjem nekih, nisu išli s nebulozama, ali ovo je samo gašenje požara'

Image
'NI JEDNA VLADA NEMA HRABROSTI...' /

Bujas: 'Drago nam je da se nije išlo s kažnjavanjem nekih, nisu išli s nebulozama, ali ovo je samo gašenje požara'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču