Evo kako izgleda biranje zastupnika za Europski parlament

U ponedjeljak u ponoć istječe rok za kandidiranje na izborima za Europski parlament, nakon čega Državnog izborno povjerenstvo ima 48 sati za objavu valjanih lista.

17.3.2013.
18:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, pošto će Hrvati 14. travnja prvi put birati eurozastupnike, prvi će se put susreti i s otvorenim izbornim listama. Iz GONG-a upozoravaju da su građani slabo informirani o toj novini, ali predsjednik DIP-a Branko Hrvatin poručuje da će se sve znati na vrijeme.

Osnovna razlika u odnosu na parlamentarne izbore je što će birači uz izbornu listu stranke, moći glasovati i za jednog od kandidata s te liste, pojasnio je Hrvatin.

"Glasač može iskoristiti samo parcijalno to svoje pravo tako da će zaokružiti samo redni broj ispred naziva liste, tada će glas dobiti samo lista. Može isto tako odlučiti glas dati samo kandidatu, pa će se uzeti da je glas dao i za listu i za kandidata kojeg je zaokružio", kazao je Hrvatin.

Zaokruži li pak birač izbornu listu jedne stranke i kandidata s liste druge stranke, glas za listu će biti važeći, a preferirani glas za kandidata neće se uvažiti, kazao je Hrvatin.

Hrvatin je još kazao da će s početkom izborne promidžbe 21. ožujka krenuti i informativna kampanju kojom će građani dobiti sve potrebne informacije.

"Ne vjerujem da su naši ljudi toliko nesposobni da ne mogu shvatiti taj način glasovanja. Ako je Slovenija mogla provesti bez ikakve velike propagandne akcije svojim biračima prije pet godina način ovog glasovanja, ja vjerujem da to možemo učiniti i mi", zaključio je Hrvatin.

Veličina glasačkog listića još nije poznata budući da nije istekao rok za kandidiranje, no s obzirom na otvorene liste, već se sada zna da će oni biti veći od uobičajenog, koliko veći, ovisit će o broju izbornih lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali