PROBLEMI NA SJEVERU

HRVATI VRIJEĐAJU EPIDEMIOLOGE I SKRIVAJU KONTAKTE: ‘Pitanje je sata kad će se početi popunjavati šatori’

Teška epidemiološka situacija u Varaždinskoj županiji: ‘Pitanje je sata kad će se početi popunjavati šatori’

Varaždinska županija i dalje je među najgorima u Europi po incidenciji koronavirusa na 100.000 stanovnika, a jučer je zabilježeno 285 novozaraženih koronavirusom te su četiri osobe preminule. “Samo je pitanje sata kad će se šatori pred bolnicom početi puniti”, upozorio je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska HRT-a šef varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj.

“Statistika je takva kakva je bila i prije. Vjerujemo da će kroz sedam dana konačno brojke biti povoljnije. Pitanje je sata kad će se početi popunjavati šatori. Statistika pokazuje da 10 posto zaraženih zadnjih sedam dana traži hospitalizaciju i kisik”, rekao je Bosilj.

‘SJEĆATE LI SE SIJEČNJA 2017.?’: Lauc upozorava da bismo mogli imati previše preminulih; ‘Sada je jedna stvar jako važna’

Vrijeđanje i skrivanje kontakata

Kaže da nije lako, da su brojke velike, gotovo do 300 oboljelih dnevno. “Ako svatko ima četiri kontakta, to se penje na nekoliko tisuća i stotina. Ljudi često ne žele surađivati, jave se pa poklope slušalicu, ili ne žele dati podatke pa čak do onih koji znaju vrijeđati i psovati djelatnika epidemiološke službe koji se žrtvuju i rade i pokušavaju poboljšati epidemiološku sliku.

Dobili smo 11 liječnika za rad po nadzorom i oni su nam od krucijalne važnosti. Virus je ušao i u naš zavod, zasad nemamo veliki broj oboljelih unutar jedne djelatnosti nego po jednog unutar više djelatnosti pa pokušavamo odraditi sve poslove. Zasad uspijevamo, ali ako će doći do novog povećanja oboljelih ili većeg broja oboljelih unutar ustanove, imat ćemo problema”, poručio je Bosilj.

Na kraju je apelirao na sve da shvate da je virus ozbiljan. “Moramo svi shvatiti da virus nije bezopasan, i da nađe svoj put bez obzira na mjere, a ako se ne držimo mjera, stvara probleme i gospodarstvu i zdravstvenom sustavu”, zaključio je Bosilj.

OVO MJESTO DONEDAVNO JE BILO KORONA FREE, A SADA JE ŽARIŠTE: ‘Situacija je eskalirala, tražimo zatvaranje kafića i crkvi’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj  i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr