Play ponuda

A PERNAR SE ZAJE***A / Hrvati u Zambiji prolaze pakao, majka posvojene djece iz Konga ispričala šokantne detalje: 'Nisu dobro, strašno su smršavjeli, a neki razmišljaju o najgorem...'

Osmero Hrvata u Zambiji živi u neljudskim uvjetima, gladni su, boje se za život, psihički su slomljeni, a možda im prijeti i 20 godina zatvora

20.2.2023.
23:51
Play ponuda

Već dva mjeseca Hrvati u Zambiji vode veliku bitku, a zambijski zatvor učinio je svoje. Dok čekaju još jednu odluku o puštanju iz zatvora, osmero uhićenih Hrvata došlo je do ruba.

"Uvjeti su prestrašni, razmišljaju o suicidu. Oni već jako teško fizički i psihički podnose ta stanja i jako su zabrinuti što je s djecom", kaže za RTL Direkt Đurđica Krmelić, majka posvojene djece iz DR Kongo.

Đurđica je i sama majka dvoje djece posvojene iz Konga, u kontaktu je s uhićenima koji, kaže, nisu dobro. Uvjeti u novom zatvoru su katastrofalni i boji se hoće li svi izvući živu glavu.

Image
NOVI ZAPLET /

Osmero Hrvata danas izlazi iz zatvora u Zambiji? Tužitelji povukli potez koji bi mogao dodatno zakomplicirati cijeli slučaj

Image
NOVI ZAPLET /

Osmero Hrvata danas izlazi iz zatvora u Zambiji? Tužitelji povukli potez koji bi mogao dodatno zakomplicirati cijeli slučaj

'Strašno su vidno smršavjeli'

"Nažalost, oboljeli su od malarije, imaju visoke temperature. Bili su u bolnicama, pušteni su opet odnosno vraćeni natrag u zatvor. Tamo su ih u bolnici sanirali. Smršavjeli su vidno, strašno", ističe zabrinuta Đurđica Krmelić.

Iako se očekivalo da će sud danas donijeti odluku o puštanju na slobodu, od toga za sada ništa. Osmero Hrvata se sumnjiči za pokušaj trgovanja djecom.

"Izvidi su tajni, izvidi u koordinaciji s USKOK-om se provode, izvidi su tajni, ja nisam naravno bio dio tog tima koji niti radi niti može znati radnje koje su vezane uz izvide", kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U Zambiju stigao i Pernar

I dok se uhićeni Hrvati nadaju da će iz Zambije otići, Ivan Pernar u nju je tek stigao. Bivši saborski zastupnik krenuo je "u misiju raskrinkavanja velikog međunarodnog lanca trgovaca djecom i rušenja novog svjetskog poretka". Novac za svoj križarski pohod prikupio je od sljedbenika u Telegram grupi, kojima poručuje da se osjeća ni manje ni više nego kao Mojsije.

"Osjetio sam energiju koju nisam nikad u životu, osjećaj je bio kao da prelazim Crveno more i da Bog razmiče sve prepreke ispred mene", napisao je. Ideju da će Pernar nepozvan doći na zambijski sud i razotkriti nekakvu tajnu zavjeru iskusni odvjetnik Branko Šerić smatra redikuloznom.

"Nitko ne može doći samozvan pred bilo koji sud, usuđujem se reći u cijelom svijetu pa se javiti da želi biti svjedok. Postupak pristupa sudu je uvijek preko državnog odvjetništva, tužiteljstva ili preko tijela policije", kaže Šerić.

Pernar sutra dolazi na sud

S druge strane, Pernar je na svojem Telegram kanalu poručio kako "sutra ide na sud s svim saznanjima koja se u Hrvatskoj rukama i nogama zataškavaju".

"Dakle, to za mene granični sa znanstvenom fantastikom, čak se usuđujem reći da je u svrhu samopromocije takvog nekakvog svjedoka i pitam se čemu sve to", kaže Šerić.

Dokle je stigla hajka dobro je osjetila i Đurđica Krmelić jer internetom kruži fotografija njezine djece, uz tekst "prodani su i ukradeni".

Play ponuda
Play ponuda