Hrvati sve manje koriste mobitele

Građani Hrvatske ukupno posjeduju 6,5 milijuna mobitela, a na jedan mobitel mjesečno se potroši prosječno 100 kuna. Tako ispada da godišnje na mobitele potrošimo 7,8 milijardi kuna, no ta je potrošnja smanjena za oko 17 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, poslali smo 1,5 milijardi tekstualnih poruka, što je za 17,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. U drugom ovogodišnjem tromjesečju poslali smo 17,1 posto manje poruka, odnosno ukupno 749 milijuna, piše Jutarnji list.

Trend u slanju MMS-ova također je u padu, pa smo tako u prvih šest mjeseci poslali 10,5 milijuna takvih poruka, odnosno 12,4 posto manje nego što smo to učinili lani. Iako smo zemlja koja obožava mobitele, smartphone, razgovor u pokretu i tipkanje poruka, po prvi je puta zabilježen i pad utrošenih minuta u razgovoru. Podjednako se to odnosi i na fiksnu i na mobilnu telefoniju.

Naime, grube statistike govore da posjedujemo 6,5 milijuna mobitela, što znači da svaki građanin posjeduje 1,5 mobitela. Vlasnici smo 300 tisuća smartphonea, a godišnje na pozive, tekstualne i multimedijalne poruke, internet i ostale sadržaje trošimo više od sedam milijardi kuna. Na jedan mobilni telefon prosječni korisnik potroši 100 kuna mjesečno, no ekonomska je kriza očito uzela maha, pa se i ta brojka u zadnjih nekoliko mjeseci smanjila. Zbog toga i telefonski operateri bilježe značajan pad prihoda.

Tako smo u prvih šest mjeseci na mobitel razgovarali 2,88 milijardi minuta, a na fiksni telefon 2,63 milijarde minuta. Obje vrste mreža time su zabilježile jednak pad utrošenih minuta – 1,8 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Većina minuta i u pola godine i u drugom tromjesečju utrošena je u unutarnjem prometu. U pokretnim je mrežama u unutarnjem prometu u šest mjeseci i u drugom tromjesečju utrošeno po 98,6 posto ukupnih minuta, a u nepokretnim malo više od po 95 posto ukupnih minuta, piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-201007310069006

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr