PODACI HNB-A

HRVATI SU U GODINI KORONAKRIZE USPJELI UŠTEDJETI I TO – MILIJARDE: Porasli depoziti građana, raste i kreditiranje

Prema podacima HNB-a, depoziti građana porasli su za 13,8 milijardi kuna u odnosu na isti mjesec prošle godine, a raste i kreditiranje

Premda je hrvatsko gospodarstvo u godini koronakrize zabilježilo rekordan pad, hrvatski su građani povećali štednju u bankama, i to za čak 13,8 milijardi kuna. U petak je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio prvu procjenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu pao sedam posto u usporedi s istim periodom prethodne godine, a BDP je ukupno u cijelog godini, prema DZS-u, pao za 8,4 posto.

MALO SMO U BANANI: Objavili prvu procjenu – hrvatsko gospodarstvo je u 2020. palo rekordnih 8,4 posto!

Porast depozita

Hrvatska narodna banka je, s druge strane, objavila kako su ukupni depoziti u bankama u siječnju 2021. godine su iznosili 329,5 milijardi kuna i bili su veći za 26,3 milijarde kuna, odnosno za 8,7 posto u odnosu na siječanj 2020. godine.

Pritom su depoziti kućanstava dosegnuli 226,3 milijarde kuna i porasli u tom razdoblju za 13,8 milijarda kuna, odnosno za 6,5 posto. Kunska sredstva na transakcijskim računima građana narasla su u tom razdoblju za 23,1 posto, odnosno za 12,4 milijarde kuna i iznosila su 66,1 milijardu kuna, a štedni i oročeni kunski depoziti pali su za 6,8 posto na godišnjoj razini, to jest za 1,6 milijarda kuna i iznosili su 21,9 milijarda kuna. Devizni su pak depoziti porasli za 2,2 posto, to jest za tri milijarde kuna i dosegnuli su iznos od 138,3 milijarde kuna, priopćio je HNB.

Povećalo se kreditiranje

Također, HNB je objavio i podatke o kreditima koji su na kraju siječnja ove godine iznosili 233,6 milijarda kuna te su u odnosu na siječanj 2020. godine porasli za 9,2 milijarde kuna, no u to ne ulaze krediti središnje države.

Krediti nefinancijskim poduzećima u siječnju su porasli za 6,2 posto, na 86,8 milijarda kuna, te su na godišnjoj razini zabilježili rast od 5,1 milijarde kuna. Krediti stanovništvu dosegnuli su 136,5 milijarda kuna i bili su u odnosu na siječanj 2020. veći za 1,8 posto, odnosno za 2,4 milijarde kuna.

Stambeni krediti su ubrzali godišnji rast sa 7,5 posto u prosincu na 8,2 posto u siječnju i iznosili su 62,9 milijarda kuna, a u odnosu na siječanj prošle godine veći su za 4,7 milijarda kuna. Kunski stambeni krediti u tom su razdoblju porasli za 11,4 posto, to jest za dvije milijarde kuna, dok su devizni stambeni krediti (uključujući i kredite uz valutnu klauzulu) porasli za 6,8 posto, odnosno za 2,7 milijarda kuna.

U siječnju su gotovinski nenamjenski krediti bili na razini od 52 milijarde kuna te su, u odnosu na isti mjesec prošle godine, ostvarili pad od 2,4 posto, odnosno za 1,3 milijarde kuna.

HNB UPOZORAVA NA TRI RIZIKA: Napuhane cijene nekretnina, javni dug i sve teže vraćanje kredita

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr