DIRLJIVA ZAHVALA

HRVATI MEĐU PRVIMA PRUŽILI POMOĆ IZRAELU, NJIHOV PREDSJEDNIK DUBOKO GANUT: ‘Vi ste sada heroji u našoj zemlji’

Letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane od petka s dva kanadera sudjeluju u gašenju požara u Izraelu. Jučer ih je posjetio i pozdravio izraelski predsjednik Reuven Rivlin.

ODLUČENO NA TELEFONSKOJ SJEDNICI: Hrvatska šalje Izraelu dva kanadera

UGAŠENI POŽARI U IZRAELU: Policija uhitila više od 20 ljudi osumnjičenih za podmetanje

Rivlin je odao prizanje i zahvalnost predstavnicima međunarodnih protupožarnih snaga koje su stigle u pomoć Izraelu.

Tamo su trenutno angažirane protupožarne zračne snage iz Hrvatske, Grčke, Cipra, Italije, Turske, Rusije, SAD-a, Ukrajine, Azerbejdžana, Francuske, Španjolske i Rumunjske.

Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eksadrile i hrvatskih snaga u Izraleu, rekao je kako se moglo osjetiti koliko Izrael cijeni brzu i učinkovitu reakciju hrvatskih protupožarnih snaga.

‘Još je jednom naglašena iznimna uloga hrvatskih snaga u gašenju požara, a ponajviše brzina dolaska hrvatskog kontingenta jer se od poziva pa do pristizanja sve odigralo praktički u 24 sata te smo tako, bez obzira na udaljenost Izraela od Hrvatske, bili među prvima koji su počeli pružati pomoć u gašenju požara iz zraka’, rekao je Turković.

‘U ime izraelskog naroda zahvaljujem se od srca za vašu hrabrost i velikodušnost, a svoju zahvalnost uputit ću i vašim državnim čelnicima koji su odgovorili na naš poziv za pomoć bez oklijevanja. Pokazali ste što je pravo i iskreno prijateljstvo, do sada ste bili heroji u svojim zemljama, a sada ste heroji u našoj zemlji. Svatko je od vas ostavio svoju obitelj, dom i zemlju, ukrcao se u zrakoplov i u kratkom vremenu pružio svoju ruku pomoći u spašavanju života, i stoga vam još jednom zahvaljujem’, rekao je Rivlin, prenosi MORH na svojoj službenoj web stranici.

I izraelski premijer Benjamin Netanyahu (na slici gore) posjetio je pilote koji su pristili Izraelu u pomoć.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr