HRVATSKA JE VICERPRVAK EU-A / Barem kada je u pitanju nepovjerenje u sudstvo - pogledajte poražavajuće izvješće Europske komisije

Čak 68 posto ispitanih kao glavni razlog za percepciju nedostatka neovisnosti sudstva smatra utjecaj Vlade i političara na sudstvo, a 63 posto smatra pritisak ekonomskih i drugih interesa

9.7.2021.
11:38

Nepovjerenje građana u neovisnost sudstva u Hrvatskoj je najveće u Europskoj uniji, pokazuje posljednji izvještaj Europske komisije o učinkovitosti sudstva. Prema ovom izvještaju koji je objavila Europska komisija, Hrvatska je na prvom mjestu, a slijede nas Slovačka, Poljska i Bugarska, dok je najveće povjerenje građana u neovisnost sudstva u Austriji, Finskoj, Nemačkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj, piše Jutarnji list.

Ogroman utjecaj politike na sudstvo

U Hrvatskoj čak 68 posto ispitanih kao glavni razlog za percepciju nedostatka neovisnosti sudstva smatra utjecaj Vlade i političara na sudstvo, a 63 posto smatra utjecaj i pritisak ekonomskih i drugih interesa.

Iako se smanjuje razdoblje za rješenje predmeta pred sudovima, Hrvatska je po tome i dalje među državama gdje takvi postupci traju najdulje. Po broju predmeta na 100 stanovnika, za razdoblje od 2012. do 2019. godine, Hrvatska je na dnu, a više od Hrvatske imaju tek Poljska i Portugal. Na dnu smo ljestvice i po novcu koji se iz proračuna izdvaja za sudstvo po glavi stanovnika. Manje izdvajaju samo Rumunjska, Litva i Cipar.

Europski viceprvaci po broju sudaca

Ali Hrvatska je viceprvak po broju sudaca po glavi stanovnika. Jedino Slovenija ima nešto veći broj sudaca od Hrvatske na 100 tisuća stanovnika, piše Jutarnji list.

Potpredsjednica Europske komisije za transparentnost i vrijednosti Věra Jourová kazala je da je i pandemija utjecala na porast percepcije o nepostojanju neovisnosti sudstva u mnogim državama članicama Europske unije.

"Zabrinjava me da se u nekim državama percepcija o neovisnosti sudstva smanjila tijekom pandemije. Političari bi se trebali suzdržavati od iskušenja da koriste pandemiju kao izgovor za pritisak na neovisne suce", kazala je Jourová.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen