UPISAO SE UNAUTIČARSKU POVIJEST

HRVAT NAPRAVIO ČUDO S JEDRILICOM: Prvi je koji je pod hrvatskom zastavom oplovio svijet u 28 mjeseci

Saša Fegić je prvi koji je pod hrvatskom zastavom uspio oploviti svijet: ‘Popili smo pivo u najudaljenijem jedriličarskom klubu Puerto Williams u Micalvi’

Krug oko svijeta jedrilicom počeo je i jučer završio u Malom Lošinju. 17. lipnja 2018. skiper Saša Fegić krenuo je u ekspediciju života i jedrilicom prevalio 39 tisuća milja, oplovivši svijet “južnom rutom”. Životna partnerica i nekoliko članova posade pridruživali su mu se po etapama te su se tako upisali u nautičarsku povijest Hrvatske, javlja RTL.

Konačno kod kuće. Saša je s jedrilicom napravio čudo. On je prvi koji je pod hrvatskom zastavom oplovio svijet, a ona je jedina hrvatska jedrilica koja je puni krug oko svijeta napravila čak dvaput. “Tri velika rta, Dobre nade, Leeuwin i najveći Horn, popili smo pivo u najudaljenijem jedriličarskom klubu Puerto Williams u Micalvi”, rekao je Saša Fegić, skiper jedrilice HIR 3.

Ekstremno vrijeme

Desetmetarska jedrilica stara četiri desetljeća dom mu je bila 28 mjeseci. “Teško se može netko pripremit za tako ekstremno vrijeme, u trenutku kad se dogodi neki val koji prijeđe preko broda, koji vas toliko nagne da ne znate više da li ćete se vratit”, izjavio je Saša.

Ali odmah se mora djelovati jer je u pitanju preživljavanje. Adrenalin je na maksimumu, ali kaže da je vrijedilo je. “Strašno sam ponosna da je to sve tako prošlo dobro i evo on je odživio svoj san”, kazala je Renata Fegić, Sašina majka.

Pisao je knjigu

Saši se na putu po etapama pridruživalo devetero prijatelja i životna partnerica Marina. Šefica za troškove kaže kako je avantura i trajala i koštala dvostruko više od planiranog. Za obnovu jedrilice trebaju 30 tisuća eura bez čega nema novih avantura.

“Saša je pisao knjigu, ja sam pisala recepte za brodsku kuharicu, puno toga je objavljeno na našoj web stranici Patreon – Sailing tribe i nastavit ćemo objavljivati, a na toj stranici osim što ljudi mogu pogledati fotogalerije, videoisječke mogu nam zapravo i pomoći malim donacijama u obnovi broda”, rekla je Marina Đukanović.

Kultni status jedrilice

Jedrilica HIR 3 kultni je status stekla davno, a sada ostaje u lošinjskoj vali. “Više puta je oplovio Atlantik i Cape Horn, svojevrsni Mont Everest za pomorce, sačuvao se, prošao je svoju hirovitu povijest i u Domovinskom ratu, od bombardiranja u Dubrovniku, završio u Vrsaru u Istri”, izjavio je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice Mali Lošinj.

Saša ju je kupio i četiri godine pripremao za putovanje života. S kojeg su se sretno vratili. Saša sada treba odmor, a HIR 3 obnovu za nove pustolovine.

Povratak na Net.hr