RTL-ova Potraga donosi priču o Mariju Celiniću, šestom hrvatskom osvajaču najviše vrha na svijetu - Mount Everesta.

Tijekom ekspedicije planinar je izgubio 20 kilograma, samo u završnom usponu izgubio je osam kilograma. Mario je 23. svibnja uspio postati šesti Hrvat na krovu svijeta.

Dva puta je prije njega Mount Everest osvojio Stipe Božić, a 2009. godine to su učinile četiri žene: sestre Iris i Darija Bostjančić, Ena Vrbek i Milena Šijan. Uz čeličnu volju, hrabrost, savršenu kondiciju, za uspon je potrebno i puno novca.

'Svaki dan na Everestu može biti zadnji'

Avantura osvajanja Mount Everesta je s brojnim filmovima i knjigama postala toliko popularna da ono što su nekoć pokušavali tek rijetki danas rade stotine ljudi.

"Tko god se bavi ozbiljnije alpinizmom, uvijek ima u podsvijesti Mount Everest jer to je vrh svijeta", govori šesti Hrvat koji je osvojio vrh Himalaje.

"Kad planina kaže ne - to se treba poštivati. Ako je zatvorila svoja vrata i ne da ti da priđeš, nema forsiranja. Mi nismo nadmoćniji u odnosu na prirodu. Baš ta lekcija na Everestu mi je bila očita jer je svaki dan mogao biti zadnji", kaže za Potragu Milena Šijan, jedna od Hrvatica koje su osvojile Mount Everest.