ZA OTKAZ SAZNAO OD MEDIJA

HRT OTPUSTIO UREDNIKA I NOVINARA HRVOJA ZOVKA: Kao razlog za izvanredni otkaz naveli i Istanbulsku, oglasio se i HND

Na HRT-u ne može biti mjesta bilo kakvom nasilju, bez obzira o kome je riječ, stoji u priopćenju

Hrvatska radiotelevizija u utorak je izvijestila da je donijela odluku o prekidu radnog odnosa svom uredniku i novinaru Hrvoju Zovku.

Razlog za izvanredni prekid radnog odnosa je teška povreda Općih pravila o radu i ponašanju koja se sastojala “od niza upućenih uvreda, nedoličnog ponašanja, krajnje neprimjerenih i neprofesionalnih izjava, izvan granica onoga što se smatra kolegijalnom i pristojnom komunikacijom”.

Ispad se dogodio u službenim prostorijama HRT-a tijekom radnog vremena, navodi se u priopćenju HRT-a u kojemu se ne navodi imenom o kome je riječ, ali se iz opisa sukoba i javnih istupa zaključuje da je riječ o Zovku o čijem slučaju baš danas čelnici HND-a održavaju konferenciju za novinare.

‘Neprimjereno verbalno nasilje’

Navodi se da je Zovko povrijedio niz odredaba Općih pravila o radu i ponašanju HRT-a koja jasno zabranjuju neprimjereno ponašanje prema kolegicama i kolegama, verbalnu ili fizičku agresivnost te bilo kakvo ponašanje kojim bi jedan ili više zaposlenika ponižavali i zlostavljali drugog zaposlenika.

“Neprimjereno verbalno nasilje potvrdilo je nekoliko svjedoka. Istanbulska konvencija nasiljem nad ženama smatra sva djela rodno utemeljenog nasilja. Nažalost, ponašanje navedenog zaposlenika potpada pod spomenutu definiciju. Riječ je o svjesnom i namjernom aktu koji je išao protiv psihološkog i fizičkog integriteta druge osobe”, navodi se u priopćenju.

Na HRT-u ne može biti mjesta bilo kakvom nasilju, bez obzira o kome je riječ, stoji u priopćenju.

HRT ističe, zbog nekih medijskih napisa koji insinuiraju da je postupak protiv bivšeg zaposlenika iniciran njegovom navodnom ostavkom i upozoravanjem na cenzuru u programima HRT-a, kako se ni u kojem slučaju na HRT-u ne provodi nikakva cenzura niti je u ovom slučaju bilo o tome riječi.

Ogranak HND-a na HTV-u: Otkaz Zovku znak da se na HRT-u događaju zabrinjavajući procesi

Istovremeno je i ogranak HND-a na HTV-u poslao priopćenje u kojem se kaže da postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu Hrvoju Zovku, novinaru i uredniku HRT-a i predsjedniku HND-a, pokazuje da se na HRT-u događaju zabrinjavajući procesi na koje odgovorni za njegovo funkcioniranje zatvaraju oči.

“Ovim putem upozoravamo kako se interni verbalni sukob neprimjerenih tonova, koji ne branimo, iskoristio za finalni obračun s kolegom Zovkom, dugogodišnjim zaposlenikom HRT-a, kojem je vodstvo kuće namijenilo drakonsku kaznu –izvanredni otkaz ugovora o radu”, ocjenjuje taj ogranak.

Televizijski HND smatra kako je zanimljivo da vodstvo kuće ne traži očitovanje ili odgovornost zbog ozbiljnih navoda o cenzuri i o tehnološkom kolapsu koju su prethodili ostavci Hrvoja Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4.

Otkazi, strah i marginalizacija

“Zbog takvih kriterija ne možemo se oteti dojmu da one koji ne šute već postavljaju pitanja, treba rastjerati otkazima, strahom, profesionalnom marginalizacijom i jasnom porukom o apsolutnoj vlasti nadređenih i uprave, za koje čini se, nema posljedica. Jer kako inače objasniti da je toliko skandala o kojima su u međuvremenu pisali drugi mediji zaboravljeno preko noći, a kazne pljušte po ljudima bez političke zaštite i zaleđa, koji žive isključivo od vlastite plaće”, pita se HTV-ov HND.

Taj ogranak drži da u sjeni vijesti o internom sukobu, koja se namjerno plasirala u javnost, i dalje ostaju oni pravi, daleko veći problemi HRT-a, od pada novinarskih standarda, pitanja kvalitete i cijena emisija vanjske produkcije, relevantnosti u medijskom prostoru, do nedavnog, gotovo dvosatnog prekida emitiranja sva četiri televizijska kanala.

Javnost, a i zaposlenici, imaju pravo znati i je li za HRT povoljan Koregulacijski sporazum o postupku i pravilima nabave djela neovisnih proizvođača, prema kojem HRT gotovo u potpunosti financira troškove snimanja serija ili filmova, a dobiva, kako navode mediji, tek ograničena prava prikazivanja. Javnost ne zna ni razloge zbog kojih su ostavke na funkcije dali dvoje od petero članova Ravnateljstva HRT-a, podsjeća se u priopćenju.

Uz poziv za što hitnijom sjednicom resornog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije o stanju na HRT-u, nadležne za poslovanje i rad HRT-a novinarski ogranak HND-a poziva da se očituju o nalazima iz izvješća za 2016. bivšeg NO HRT-a, naprasito smijenjenog, čiji su članovi u izvješću upozorili na brojne nepravilnosti i moguće nezakonitosti u radu i poslovanju.

HND prozvao upravu HRT-a

Vodstvo Hrvatskog novinarskog društva (HND) danas je najoštrije osudilo pokretanje postupka izvanrednog otkazivanja ugovora o radu novinaru i uredniku HRT-a i predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku te je pozvalo upravu Hrvatske radiotelevizije da, kako je istaknuto, postupi na jedini mogući način i obustave postupak raskid ugovora o radu Hrvoju Zovku.

”Pozivamo Upravu HRT-a kao vodstvo javne televizije, da postupi na jedini mogući način i prestane sramotiti zemlju i preostali kredibilitet Hrvatske televizije, i to tako da obustave postupak za raskid ugovora o radu Hrvoju Zovku koji je u toj kući proveo više od dvadeset godina, bez ijednog prigovora, a kamoli opomene za njegov rad”, naglasio je potpredsjednik HND-a Denis Romac na konferenciji za novinare koja se održavala dok još uprava HRT-a nije objavila da je postupak završen i da je Zovko dobio otkaz.

Romac je istaknuo i kako je HND od stjecanja neovisnosti Hrvatske uporno i dosljedno branio medijske slobode, ali i da je u tom razdoblju, kako ističe, apsurdno, ali istinito – najviše reagiranja, presica i drugih akcija HND-a bilo upravo posvećeno javnoj televiziji, odnosno HRT-u.

Posebno je naglasio da je posljednjim zbivanjima na HRT-u koja su kulminirala otkazom Hrvoju Zovku prethodilo priopćenje Ogranka HND-a na HTV-u od 11. rujna kojim se upozoravalo, između ostaloga,  na ozbiljno ugrožavanje uredničkih i novinarskih sloboda. Nakon tog priopćenja, Zovko je 13. rujna podnio ostavku na mjesto urednika HTV 4 te je on, uz ostalo, u svom obrazloženju govorio o svakodnevnim pritiscima ili, pojednostavljeno, o cenzuri.

Kršenje Ustava

”I jedno i drugo pisani su dokazi i ozbiljne optužbe koje ukazuju na nedopustivo kršenje, prije svega, Ustava RH koji propisuje zabranu cenzure. Naravno, svjedočanstvo HND-ova ogranka na HTV upućuje kako se na hrvatskoj javnoj televiziji krši Zakon o HRT-u i Ugovor HRT-a s Vladom.”, kazao je Romac.

Novinarka i urednica HRT-a Maja Sever i glavna povjerenica Podružnice Sindikata novinara Hrvatske (SNH) – novinari i medijski radnici HRT-a istaknula je kako Sindikat novinara  smatra da je prijedlog kazne Hrvoje Zovku zbog svađe i verbalnog sukoba s nadređenom urednicom Katarinom Perišom Čakarun predrastičan i kako se tome Sindikat novinara žestoko protivi.

”Smatram da je ovakva mjera kojom poseže Uprava HRT-a još jedan oblik zastrašivanja zaposlenika HRT-a. Ovo je poruka svima nama da ako dođe do bilo koje svađe, povišenog tona, bilo koje grube riječi ili reakcije možemo očekivati izvanredni otkaz. Izvanredni otkaz zaista nije mjera za bilo kakav prekršaj takvog tipa”, rekla je Sever.

“U redakcijama vlada apatija, strah od otkaza i egzistencijalna ucjena”

Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić kazala je da su redakcije Hrvatske radiotelevizije redakcije u kojima vlada profesionalna apatija, strah od otkaza i egzistencijalna ucjena. Naglasila je i kako je šutnja i ušutkivanje novinara ”dugogodišnja praksa Hrvatske radiotelevizije”, podsjetivši na brojne primjere opomena pred otkaz ili davanja otkaza istaknutim novinarima HRT-a.

Upozorila je i na praksu medijskih kuća kojima se kažnjavaju novinari koji se usude javno upozoriti na pritiske u svojim redakcijama, te da bi se to trebalo regulirati odnosno ugraditi u odredbe novog zakona o medijima.

”Apeliram da se kod donošenja Zakona o medijima ugradi odredba koja će reći da novinar ne samo da ima pravo, nego i dužnost upozoriti da je izložen pritiscima i cenzuri”, kazala je Lukić.

Na konferenciji za novinare  pročitano je i najnovije priopćenje Ogranka HND-a na HTV-u koje potpisuje Sanja Mikleušević Pavić.

HND: Interni verbalni sukob iskoristili za finalni obračun s kolegom

”Upozoravamo kako se interni verbalni sukob neprimjerenih tonova, koji ne branimo, iskoristio za finalni obračun s  kolegom Zovkom. No, zanimljivo, vodstvo kuće ne traži očitovanje ili odgovornost zbog ozbiljnih navoda o cenzuri i tehnološkom kolapsu koji su prethodili ostavci Hrvoja Zovka na mjesto izvršnog urednika HTV-a 4. Zbog takvog dojma ne možemo se oteti dojmu da one koji ne šute već postavljaju pitanja, treba rastjerati otkazima, strahom, profesionalnom marginalizacijom i jasnom porukom o apsolutnoj vlasti nadređenih upravi”, zaključuje se u priopćenju.

Konferencija za novinare vodstva HND-a uslijedila je nakon njihova prošlotjedna priopćenja i osude  postupka vodstva HRT-a,  ali i nakon što je potporu i solidarnost  Zovku izrazilo više od pedeset novinara iz dvadesetak novinara televizijskih kuća, portala, dnevnih novina, tjednika i radio postaja, strukovne organizacije iz susjednih zemalja. I Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) pridružile su se HND-u u najoštrijoj osudi pokretanja postupka izvanrednog otkazivanja ugovora o radu novinaru i uredniku HRT-a te predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku.

Povratak na Net.hr