HRT: Ne pogodujemo HDZ-u, nego nas napada homofob

‘Upravo je pismo gospodina Helmera školski primjer pritiska na javne medije. HRT podsjeća da je prije nepuna dva mjeseca homofobnim izjavama na noge dignuo britansku javnost i Vladu’, glasi HRT-ov odgovor na optužbe za cenzuru od strane europarlamentarca.

Roger Helmer, britanski član Europskog parlamenta, poslao je v. d.-u glavnog ravnatelja HRT-a Josipu Popovcu, v. d. ravnatelju HTV-a Mislavu Stipiću i v. d. direktorici HTV-a Hloverki Novak-Srzić otvoreno pismo u kojemu ih je optužio za cenzuru.

Reagirao je zbog ukidanja emisija Latinica, Poslovni klub i Otvoreno te na često mijenjanje termina emisija, poput Lica nacije i Paralela. Ustvrdio je da se radi o pogodovanju HDZ-u i premijerki Kosor, koje ugrožava napore Hrvatske da ispuni kriterije za ulazak u EU, ali i dovodi u pitanje samu ulogu javne televizije te svrhu plaćanja pretplate.

Neće nama jedan homofob…

HRT-u je trebao jedan dan za odgovor na ove prozivke za pristranost, a u priopćenju se brane – napadom!

“HRT se neće upuštati u polemike čije se teze temelje na neistinama i poluinformacijama. Upravo je pismo gospodina Helmera školski primjer pritiska na javne medije. Radi boljeg informiranja hrvatske javnosti, HRT podsjeća da su političku karijeru g. Helmera obilježili kontroverzni javni istupi”, navodi Služba za odnose s javnošću.

“Tako je, primjerice, prije nepuna dva mjeseca homofobnim izjavama na noge dignuo britansku javnost i Vladu”, stoji u priopćenju koje je medijima uputila glasnogovornica Dorotea Lazanin Jelenc.

Helmer ne vjeruje u homofobiju

Istina je da je Helmer više puta izjavio kako ne vjeruje u homofobiju, nego vjeruje kako je sama riječ potekla od “propagande militantnog gej lobija” usmjerene protiv konzervativnijih mislioca.

Vjeruje i u preobraćenje homoseksualaca, koja je naširoko smatrana nehumanom, pogotovo nakon otkrića metoda kojima su se “stručnjaci za homoseksualnost” služili u tzv. kampovima za preobraćenje homoseksualaca, conversion camps. Evo što je Helmer 16. siječnja ove godine objavio na Twitteru: “Zašto je OK da liječnici mijenjaju spol svojim pacijentima, a nije OK da psihijatri pokušaju ‘preobratiti’ homoseksualca?”

Ovih je dana Vijeće časti HND-a također optužilo HRT za cenzuru i teško kršenje novinarskih sloboda. U zaključku sastanka Vijeća koje je potpisao Drago Hedl, stoji da je HTV sprječavanjem gostovanja Domagoja Margetića u rujnu prošle godine cenzuriralo objavu relevantnih informacija vezanih za aferu Hypo.

Spočitavaju v.d.-u glavnog urednika Informativnog programa Renatu Kuniću što je kvalificiranog gosta nazvao ‘desničarom’ i ‘ustašom’ koji će u emisiju doći ‘samo preko njega mrtvog’. Vijeće je odlučilo i bez Kunićevog odgovora na optužbe izreći mu opomenu.

‘Bez obzira na to što se Renato Kunić nije očitovao o ovoj prijavi, Novinarsko vijeće časti nema razloga sumnjati u istinitost navoda Maje Sever. Iz njih, pak, proizlazi da zabrana gostovanja Domagoja Margetića nije bila motivirana nikakvim profesionalnim razlozima – niti su izneseni profesionalni argumenti za zabranu njegova gostovanja, niti je, eventualno, predložen neki drugi relevantan sugovornik. Očito je, dakle, da se, kad se već nije moglo izravno spriječiti otvaranje teme ‘afere Hypo’, ovim uredničkim potezom htjelo spriječiti iznošenje određenih informacija od neupitnog javnog interesa, koje kolega Margetić, kao jedan od rijetkih svjedoka u austrijskoj istrazi o Hypo banci, zacijelo ima i koje je bio spreman podastrijeti javnosti’, obrazlaže Vijeće časti odluku o opomeni.

Vezani članci:

arti-201101210119006
arti-201102010458006
arti-201102030576006
arti-201101140046006

Povratak na Net.hr