Na potezu ministar

HRANA SE VIŠE NEĆE BACATI: Napokon napisan Pravilnik o doniranju

Nakon šest mjeseci intenzivnog rada, završen je Prijedlog Pravilnika o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje koji bi trebao osigurati izgradnju kvalitetnog sustava za doniranje hrane svim pojedincima i obiteljima koje se nađu u potrebi.

Osnivanje Banke hrane sada ovisi samo o poštivanju obećanja i rokova prema kojima bi ministar poljoprivrede trebao staviti Pravilnik na snagu u roku od idućih mjesec i pol dana, navodi u svome priopćenju Inicijativa “Oslobodimo doniranje hrane PDV-a”.

Povjerenstvo za izradu Pravilnika u petak je dovršilo izradu Prijedloga Pravilnika koji bi idućeg tjedna trebao biti upućen u javno savjetovanje kako bi se o njemu očitovali svi potencijalno zainteresirani dionici: donatori hrane, primjerice proizvođači hrane poput pekara ili trgovački lanci, posrednici poput socijalnih samoposluga i krajnji korisnici, među kojima nisu samo službeno registrirani korisnici sustava socijalne skrbi, već i oni koji se nalaze izvan tog sustava, no u potrebi su, poput blokiranih.

Među inovacijama koje su usvojene na prijedlog Inicijative za oslobođenje doniranja hrane PDV-a nalazi se:

  • neobračunavanje PDV-a na hranu koja je pred istekom roka trajanja, čime Hrvatska ulazi u krug europskih zemalja koje imaju najbolje rješeno porezno rasterećenje donirane hrane;
  • definiranje da hrana koja se donira mora krajnjem primatelju doći prije isteka roka trajanja;
  • osnivanje tzv. Banke hrane – centralnog distribucijskog tijela zaduženog za koordiniranje svih potreba i ponuda za donacijama te osiguranje kvalitete donirane hrane i sprečavanje manipulacija.

Inicijativa očekuje od Ministarstva poljoprivrede da idućeg tjedna otvori javno savjetovanje te da osigura sredstva u državnom proračunu za provedbu planiranih aktivnosti, poput pokretanja Banke hrane, prikupljanja podataka o potencijalnim korisnicima, distributerima i donatorima hrane, navodi se u priopćenju.

Povratak na Net.hr