DALEKO OD 'STAROG NORMALNOG' / Svadbe mogu trajati cijelu noć, ali...: 'Uvjeti koje uzvanici moraju ispuniti jako su nezgodni'

Prošlog petka na snagu su stupile nove epidemiološke mjere, a jedna od mjera odnosi se na održavanje svadbenih svečanosti

2.6.2021.
21:49
Emica Elvedji/PIXSELL

Prošlog petka na snagu su stupile nove, relaksirane protuepidemijske mjere Stožera civilne zaštite, a među ostalim propisano je da svadbe mogu trajati cijelu noć, a maksimalan broj gostiju je 120 ljudi.

Što se tiče sprovoda, na njima nema ograničenja, ali nema fizičkog izraza sućuti. Također, restorani i objekti koji poslužuju hranu ili slastice mogu raditi i u zatvorenom dijelu objekta, kao i obiteljska gospodarstva. Granice mogu prelaziti i djeca do 12 godina s roditeljima koji su cijepljeni, preboljeli koronavirus ili imaju negativan test.

Više od 100 osoba dozvoljeno je na javnim okupljanjima, a sva javna događanja i okupljanja svih vrsta mogu trajati do 23 sata, a pekarnice i svi ugostiteljski objekti kao i obiteljska gospodarstva mogu raditi također do 23 sata.

Ipak, održavanje svadbenih svečanosti sa 120 uzvanika, sa svim potrebnim obvezama kako bi se iste održale, bit će pomalo komplicirano organizirati, sa čime se slažu i ugostitelji.

Organizatori moraju voditi brigu o ispunjenu uvjeta

Prilikom organizacije svadbi postoji obveza dostave obavijesti o mjestu i vremenu održavanja, a jedan od uvjeta za sve prisutne jest da ispune neki od sljedećih uvjeta: imaju primljenu drugu dozu cjepiva prije više od 14 dana, preboljeli su koronavirus ili su negativni na testu u posljednjih 48 sati.

O tome jesu li svi nazočni uzvanici, ali i osoblje te pjevači i ostali cijepljeni, preboljeli covid ili imaju negativan test brigu moraju voditi organizatori te o svemu trebaju obavijestiti civilnu zaštitu.

'Bezbroj je komplikacija...'

Od lipnja su u hotelu "Miramare" u Makarskoj najavljene svadbe, a održat će se također i dvije maturalne večeri. Šef hotela "Miramare" i "Biokova", Drago Nosić za Slobodnu Dalmaciju rekao je da će se sve svečanosti, prema trenutnom planu, održavati na terasi hotela, ali i dodao da su uvjeti koje moraju ispuniti uzvanici na svečanostima dosta ograničavajući.

"Tri uvjeta koja uzvanici moraju ispuniti vezano za koronavirus su jako nezgodna, dosta ograničavajuća i demotivirajuća za mladence koji organiziraju svoju svadbu. Nerealno je očekivati da će svi uzvanici to zadovoljiti pa će mladenci svoje uzvanike morati selektirati prema tome tko je cijepljen, tko je negativan, a tko je prebolio koronavirus. Bezbroj je tu komplikacija i sami sebi tražimo probleme, pa mislim da smo mi daleko od normalnoga i cijelu sezonu ćemo raditi pod uvjetnim režimom", rekao je Nosić.

Odredište Hercegovina

U Restoranu "Panorama" u Velikom Brdu, u blizini Makarske, vlasnik Marin Bodrožić rekao je za Slobodnu Dalmaciju da trenutno ne organiziraju puno vjenčanja, kao niti ostalih slavlja, poput krizmi i pričesti.

"Odrađujemo manje svadbe, ali kako je svima, tako je i nama, pa je poželjno da se svi cijepimo", rekao je Bodrožić.

A svadbi na vidiku nema niti u hotelu "Dalmacija", a svečanosti se se uglavnom održavaju po Hercegovini.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen