Play ponuda

'NE ISPLATI SE, POSTALO JE NEODRŽIVO' / Hoteli se ove godine zatvaraju ranije nego ikad: Kriza bi mogla tržište baciti tridesetak godina unatrag

Image
Foto: Shutterstock

Valamar Riviera će već ove jeseni zatvoriti gotovo sve hotele, kampove i ljetovališta mjesec do dva ranije, a tijekom zime će od 55 objekata u Hrvatskoj, ostati otvorena samo tri

26.10.2022.
10:12
Shutterstock
Play ponuda

Upravo kad se u Hrvatskoj nakon puno truda produljila sezona te u predsezoni i posezoni počeo pristizati značajniji broj gostiju, energetska kriza mogla bi tržište baciti tridesetak godina unatrag, piše u srijedu Jutarnji list.

Visoke cijene električne energije, potvrđuju hotelijeri, ove i sljedeće godine uzrokovat će nikad ranije zatvaranje velikog broja hotelskih objekata, a izgledno je i da će ih tijekom zime biti otvoreno dosad najmanje jer se mnogima ne isplati raditi cijele godine.

Većina hotela odlazi u zimski san

Rapidni rast cijena energenata tako bi ove i sljedeće godine većinu hotela mogao gurnuti u zimski san s velikom neizvjesnošću hoće li biti značajnijih otvaranja prije svibnja, što je prilično problematično s obzirom na to da predsezona u Hrvatskoj uglavnom počinje za uskrsne praznike, koji će sljedeće godine biti početkom travnja.

Kako su Jutarnjem poručili iz Valamar Riviere, uz ovakvu cijenu energenata, inflaciju ostalih troškova i značajan rast troškova rada, rad objekata izvan glavne sezone već im je sada postao ekonomski neodrživ zbog čega kompanija već ove jeseni zatvara gotovo sve hotele, kampove i ljetovališta mjesec do dva ranije, a tijekom zime će od 55 objekata u Hrvatskoj, ostati otvorena samo tri: hoteli Valamar Diamant u Poreču i Valamar Sanfior u Rapcu te kamp Ježevac na Krku.

Ukupni porast troškova energenata veći od plana za 60 posto

Visoki troškovi prouzročit će promjene i u načinu rada Maistre. Prema trenutačnom planu, otvorenost hotela do kraja godine bit će jednaka kao i tijekom 2019., no promjene slijede 2023. kad će tvrtka biti prisiljena skratiti broj operativnih dana.

"Sada je već izvjesno da ćemo imati značajno manje otvorenih objekata nego što je to bio slučaj prijašnjih godina", poručili su dodavši kako će sljedeća dva mjeseca u Rovinju još biti otvoreno šest hotela.

Promjene zato ne očekuju u Bluesunu u kojem, baš kao ni 2019. godine, neće imati otvorenih hotela, no poručuju kako će im ukupni porast troškova energenata biti veći od plana za 60 posto na razini godine, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

Play ponuda
Play ponuda