NIJE TREBAO KOMENTIRATI?

HOLY MISLI DA JE PREDSJEDNIK OTIŠAO PREDALEKO: ‘Očito je shvatio da je susret s Kovačevićem bio u vrijeme kad je bio pod nadzorom’

‘Očito da je shvatio da je njegov susret s Kovačevićem bio u vrijeme kad je on već bio pod nadzorom, ali mislim da je otišao predaleko u komentiranju cijelog slučaja’

Bivša ministrica zaštite okoliša u SDP-ovoj Vladi Mirela Holy osvrnula se danas u razgovoru za N1 na činjenicu da visoki državni dužnosnici komentiraju istrage u tijeku, misleći pod tim komentar predsjednika Zorana Milanovića na aferu Janaf.

“Mislim da bi se visoki državni dužnosnici trebali suspregnuti od komentiranja istraga koje su u tijeku. Svaki tip komentiranja tekućih istraga u tom slučaju se može protumačiti kao pritisak na pravosuđe. Mislim da Milanović nije napravio dobru stvar kada su uključio u komentiranje cijelog slučaja. Očito da je shvatio da je njegov susret s Kovačevićem bio u vrijeme kad je on već bio pod nadzorom, ali mislim da je otišao predaleko u komentiranju cijelog slučaja”, tvrdi Holy.

To što su već na početku jesenskog zasjedanja Sabora skinuti imuniteti trima saborskim zastupnicima, Holy kaže kako u Hrvatskoj nije ništa novo. “Vidimo da se bez obzira na ogromne korupcijske afere, političari ništa ne nauče i dalje su spremni riskirati. Ne možemo prejudicirati kakav će biti ishod ovih sudskih sporova, ali s obzirom na ono što se piše u medijima možemo vidjeti da je ta politička scena vrlo korumpirana.”

MILANOVIĆ O AFERI JANAF: ‘Ako pratiš nekoga tko nosi mito, onda ga hapsiš istog trena. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?

PREDSJEDNIK BIO NA RUČKU S KOVAČEVIĆEM IZ JANAFA: Milanovića nitko iz SOA-e nije obavijestio da će upasti u mjere?

Kozmetičke izmjene zakona

Govoreći o najavljenim izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, Holy je rekla da se u ovom slučaju ne radi o stvarnoj reformi javne i lokalne samouprave, nego o jednom “kozmetičkom potezu, kojim Vlada želi pokazati da ima volje provesti reformu”.

Mišljenja je da bi prava transparentnost bila kada bi postojao sustav kojim bi se svaka obrađena transakcija objavljivala u realnom vremenu na stranicama lokalne samouprave. To bi, tvrdi, trebala uvesti i država. “To bi onda bila potpuna transparentnost sustava. Šveđani to imaju više od desetljeća, možda i dulje”, kazala je.

Holy ne vjeruje da bi to nužno spriječilo korupciju i namještanje poslova, ali da bi dužnosnici razmišljali što će raditi. “Bilo bi vidljivo je li neki dužnosnik trošio novac na parfeme ili na neke druge stvari”.

MALENICA POJASNIO HOĆE LI DOĆI DO SMANJENJA BROJA OPĆINA: ‘Ne razmišljamo o tome, imamo jedan drugi plan’

Referendum o reformi

Dodala je da se javna poduzeća može kontrolirati, s obzirom na to da se sudjeluje u izboru ključnih osoba. “Sve dok bude tako, dok će se raditi neke političke trgovine, onda će se dodjeljivati određene količina sinekura u javnim tvrtkama i upravnim vijeća. Sve dok ne postoji politička volja da se provede reforma, neće biti stvarnih reformi”, ističe Holy.

Smatra da je nužno reformu staviti na referendum svih građana Hrvatske, a ne samo lokalni. “Ako se nešto želi, onda se pronađe rješenje. Tu treba provesti vrlo široku javnu raspravu da građani budu informirani što dobivaju s takvom reformom”, ističe.

LOKALNA SAMOUPRAVA VESELI SE NOVCU IZ EU: S druge strane, Vlada im potezom pera ‘izbija’ najmanje dvije milijarde kuna

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr