Hoće li zbog snijega biti odgođena nastava?

14.1.2013.
14:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U redakciju Net.hr-a javili su se brojni roditelji koje je zanimalo hoće li biti odgode nastave s obzirom na najavljenu vremensku prognozu, po kojoj će snijeg padati sve do kraja tjedna, a zbog čega je vjerojatno da će se problemi u prometu nastaviti. Oni đaci koji su se danas, nakon zimske pauze, pojavili u klupama, do škole su se probijali po neočišćenim pločnicima...

Pitali smo zato Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta hoće li biti odgode nastave, a oni su odgovorili da će o tome odluku donijeti tek na zahtjev pojedinih škola, odnosno nadležnih ureda državne uprave.

"U skladu s odredbom točke VII. Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2012./2013., iznimno, u posebnim okolnostima koje nije bilo moguće predvidjeti i planirati godišnjim planom i programom rada škole, škola može odstupiti od rokova utvrđenih navedenom odlukom. O tome odlučuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na zahtjev škole i ureda državne uprave u županiji, odnosno ureda Grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja. Dakle, škola dostavlja zahtjev uredu, a ured Ministarstvu", pojasnili su ne odgovorivši je li im danas već stigao koji takav zahtjev.

O (ne)održavanju nastave u školama na zagrebačkom području upit smo poslali i na Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, ali do objave ovog članka nismo dobili odgovor o mogućim potezima i odlukama. Ipak, neslužbeno doznajemo da se zasad ne spremaju nikakve odgode, ali Ured će pratiti stanje i pravovremeno izvještavati javnost.

Obzirom na današnje snježne oborine i najavljene vremenske neprilike u narednim danima koje stvaraju probleme kod prijevoza učenika u školu i ostalom javnom prijevozu, škole su upućene od strane Krapinsko-zagorske županije da same procijene situaciju za svoje upisno područje (visina snijega, otežan ili otkazan prijevoz učenika te otežan dolazak zaposlenika na posao) i odgode nastavu po potrebi, uz suglasnost nadležnog Ureda državne uprave i resornog ministarstva, te da o svojoj odluci izvijeste Županiju.

Naime, prema Odluci ministra o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2012/13 (izvor – MZOiS, ožujak 2012.), škola može obzirom na izvanredne okolnosti odstupiti od rokova utvrđenih tom odlukom kao i nastavnim planom i programom, a o čemu odlučuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na zahtjev škole i Ureda državne uprave u županiji.

Shodno gore navedenome, 11 osnovnih i 5 srednjih škola uputilo je zahtjev Uredu državne uprave u KZŽ za odstupanjem od kalendara rada osnovnih i srednjih škola za šk.god.2012./2013.godinu, odnosno da odgode nastavu za vrijeme trajanja vremenskih nepogoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zahtjevi usuglašeni sa školama, Uredom državne uprave te Županijom pristigli su iz sljedećih škola:

1. Osnovna škola Sveti Križ Začretje – odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 2. Osnovna škola Krapinske Toplice - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 3. Osnovna škola Đure Prejca Desinić - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. Shodno gore navedenome, 11 osnovnih i 5 srednjih škola uputilo je zahtjev Uredu državne uprave u KZŽ za odstupanjem od kalendara rada osnovnih i srednjih škola za šk.god.2012./2013.godinu, odnosno da odgode nastavu za vrijeme trajanja vremenskih nepogoda. Zahtjevi usuglašeni sa školama, Uredom državne uprave te Županijom pristigli su iz sljedećih škola: 1. Osnovna škola Sveti Križ Začretje – odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 2. Osnovna škola Krapinske Toplice - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 3. Osnovna škola Đure Prejca Desinić - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 4. Osnovna škola Veliko Trgovišće - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 5. Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok - odgoda nastave na dane 15. do 18. siječnja 2013. 6. Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada - odgoda nastave na dane 14. siječnja popodnevna smjena i na dan 15. siječnja 2013. 7. Osnovna škola Donja Stubica – odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 8. Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovečki - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 9. Osnovna škola pri Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 10. Osnovna škola Bedekovčina - odgoda nastave na dane 15. siječnja 2013. 11. Osnovna škola Matije Gupca Gornja Stubica - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 12. Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 13. Srednja škola Zlatar - odgoda nastave na dan 14. siječnja popodnevna smjena i na dan 15. siječnja 2013. 14. Srednja škola Zabok - odgoda nastave na dane 15. i 16. siječnja 2013. 15. Srednja škola Oroslavje - odgoda poslijepodnevne smjene na dan 14. siječnja 2013. 16. Gimnazija Antuna Gustava Matoša Zabok - odgoda nastave na dane 15. siječnja 2013. Spomenuti zahtjevi upućeni su resornom Ministarstvu koje donosi konačnu odluku o odgodi nastave. Obzirom na vremenske neprilike, dogovoreno je s pomoćnicom ministra Ankicom Nježić kako će sve škole koje su predale zahtjev za odgodom nastave, a imaju prostora u kalendaru rada za nadoknadu nastave, dobiti naknadnu suglasnost. Prema tome, nastava u školama koje su podnijele zahtjeve neće se održavati u navedenim terminima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali