Hoće li sud skupljanje boca poslati u povijest?

shimmer fallback

Proizvođači pića i napitaka dobili su prve presude u sporovima protiv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

25.11.2010.
11:49
Play logo

Naime, gospodarstvenici su početkom 2006. godine na Upravnom sudu tužili Fond za naplatu naknade za ambalažni otpad, koji se naplaćivao na temelju, tvrde, nezakonitog Pravilnika o ambalaži, koji je 2005. potpisala ministrica Marina Matulović-Dropulić.

Početkom 2006. Fond je, na čelu s nedavno uhićenim Vinkom Mladineom, prvi put počeo prisilnim ovrhama naplaćivati te naknade, a Upravni sud je sad, nakon četiri i pol godine, donio presudu u kojoj kaže da ih je Fond naplaćivao – nezakonito. Presuda kaže i da je ministrica Matulović-Dropulić prekoračila ovlasti donoseći Pravilnik o otpadu koji nema uporište u Zakonu o otpadu, te da poduzetnici imaju pravo na obeštećenje glavnice uz zatezne kamate zbog nezakonitih ovrha. Procjenjuje se da je Fond izgubio ukupno više desetaka milijuna kuna, piše Poslovni dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovu presudu po financijskom učinku može uvelike nadmašiti odluka Ustavnog suda za ocjenu ustavnosti protiv Pravilnika ministrice Matulović-Dropulić (koju je također podnio HUP zajedno s tridesetak poduzetnika), a na koju se čeka više od pet godina. Tužbu je sastavio odvjetnički ured Porobija & Porobija, a taj je slučaj do početka 2010. financijski bio težak 2,1 milijardu kuna, koliko je prikupljeno od gospodarstva za ambalažni otpad. Ako bi i Ustavni sud riješio tužbu u korist poduzetnika i HUP-a, propao bi sustav naknada za ambalažni otpad, piše Poslovni.

Inače, zanimljivo je da su ustavni suci tužbu dobili 3. siječnja 2006. od tadašnjeg ravnatelja HUP-a Đure Popijača. Problem s Pravilnikom o ambalaži je u tome što ga je ministrica Matulović-Dropulić donijela u srpnju 2005. godine, iako nije bio usuglašen ni sa Zakonom o FZOEU ni sa Zakonom o otpadu. Sanaderova Vlada je tek 23. prosinca 2005. donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o otpadu, koja je stupila na snagu 28. prosinca 2005. i koja je na neki način legalizirala Pravilnik.

Budući da je Pravilnikom bila propisana obveza plaćanja naknade zbrinjavanja od 1. prosinca 2005., iako za to nije bilo osnove (a HUP i Popijač su na to upozoravali), to nije smetalo Fondu da putem ovrha izvrši prve naplate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnik je od 2005. godine nadalje, s obzirom da je bio nedorečen, reguliran nizom tumačenja i uputa nikad objavljenih u Narodnim novinama. To je u praksi rezultiralo time da Vinko Mladineo nije priznavao tumačenja pa je, primjerice, unatoč mišljenju državnog tajnika Nikole Ružinskog, retroaktivno naplatio dodatne naknade od gospodarstvenika, o čemu još traju sudski postupci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Vezani članci:

arti-201008230467006 arti-201003300455006 arti-201007120094006 arti-201011220257006

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo