HOĆE LI SE UKINUTI ZABRANA RADA NEDJELJOM? / Ustavni sud traži od Vlade da se očituje, a oni pripremaju novi zakon

Image
Foto: Pixsell

Vlada priprema zakon o radu nedjeljom i ne namjerava se očitovati na zahtjev Ustavnog suda o mjeri zabrane rada nedjeljom koju je uveo Nacionalni stožer civilne zaštite

17.5.2020.
23:05
Pixsell
Play logo

Dok se gomilaju troškovi, trgovci se pitaju kako će isplatiti plaće, a dio ih prijeti otkazima zbog zabrane rada nedjeljom. Na Ustavni sud već je došlo nekoliko zahtjeva za ocjenom ustavnosti ove "epidemiološke"mjere, a Vladi je stigao zahtjev da se očituje. Ipak, čini se da bi Stožer mogao ukinuti tu mjeru i prije odluke Ustavnog suda, javlja Dnevnik.hr.

Vlada se na zahtjev za očitovanjem o mjeri zabrane od Ustavnog suda ne namjerava očitovati jer smatraju kako oni nemaju ništa s tom odlukom Stožera. No, u pripremi je zakon kojim će se regulirati rad nedjeljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dat ćemo poslodavcima priliku da u međusobnim razgovorima i dogovorima dođu to konačnog zaključka koje trgovine i kada će nedjeljom raditi, taj rad nedjeljom plate minimalno 50% više od onoga što plaćaju u normalnom radnom danu", otkrio je ministar gospodarstva Darko Horvat. Zakon bi trebao ući u proceduru na jesen ako ponovno osvoje vlast. "Onog trenutka kada prijetnje bolesti više biti neće i socijalna distanca će biti olabavljena siguran sam da će i trgovački centri i trgovine ponovno početi raditi nedjeljom", dodaje.

Image
[VIDEO] CAPAK DETALJNIJE POJASNIO ZAŠTO SU ZABRANILI RAD BAŠ NEDJELJOM: /

Osvrnuo se i na obavezne pauze u dućanima

Image
[VIDEO] CAPAK DETALJNIJE POJASNIO ZAŠTO SU ZABRANILI RAD BAŠ NEDJELJOM: /

Osvrnuo se i na obavezne pauze u dućanima

Suprotna iskustva

Zbog trenutne zabrane rada nedjeljom, Denis Čupić, predsjednik udruge developera iz Hrvatske udruge poslodavaca, kaže kako će višak ljudi biti između 15.000 i 20.000. "Taj višak će se već osjetiti u lipnju, jer nitko si ne može priuštiti luksuz da dva tri mjeseca radi s viškom, stvara si gubitke."

S druge strane Jure Radoš, član Uprave Pevexa tvrdi da su se prihodi prelili na subotu i ponedjeljak te dodaje kako je uz puno jednostavniju organizaciju pozitivno i to što su njihovi zaposlenici puno sretniji i zadovoljniji sa ovim načinom rada. "Nama odgovara da tako ostane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo