'Nuspojave se prate uvijek za sva cjepiva, poglavito sada kada znamo da su nuspojave vezane uz poremećaj koagulacije. Svakako se to posebno i detaljnije istražuje i prati', rekla je Diana Mayer

Nakon što se cjepivo AstraZenece povezalo sa rijetkim poremećajem koji uključuje stvaranje krvnih ugrušaka, još jedno cjepivo prouzrokovalo je stvaranje istih. Cjepivo Johnson & Johnsona je kod šest cijepljenih žena izazvalo krvne ugruške, zbog čega su američke zdravstvene agencije pozvale na privremeno zaustavljanje cijepljenja.

U Hrvatsku bi, prema najavama, sutra trebalo stići 7 tisuća doza Johnson & Johnsona te za sada nema nikakve odgode. Epidemiologinja HZJZ-a Diana Mayer za RTL Danas govorila je o situaciji sa cjepivom. "Sutra stiže 7 tisuća doza i za sada nije ništa odgođeno i sve ide prema planu, raspoređeno je po županijama i kada dobijemo odluku EMA-e krećemo s cijepljenjem", rekla je Mayer.

Ukoliko će odluka EMA-e biti pozitivna, Mayer je rekla da će cijepljenje najkasnije biti u ponedjeljak. Također, dodala je kako je cjepivo namijenjeno za sve starije od 18 godina nadalje.

Praćenje nuspojava

Govoreći o cjepivu AstraZenece, neke od zemalja EU tražile su ograničenje tog cjepiva za starije od 60 godina. "Hrvatska za sada razmatra sve nuspojave pristigle za sva cjepiva, za sada sukladno prema preporukama HALMED-a i EMA-e svi stariji od 18 godina mogu se cijepiti, nema ograničenja", rekla je Mayer o stavu Hrvatske prema cijepljenju cjepivom AstraZenece.

"Nuspojave se prate uvijek za sva cjepiva, poglavito sada kada znamo da su nuspojave vezane uz poremećaj koagulacije. Svakako se to posebno i detaljnije istražuje i prati", dodala je.

'Sve je manje odbijanja'

Upitana postoje li podaci oko odbijanja cjepiva, Mayer je rekla kako ljudi "ponekad odbijaju, ali je sve manje odbijanja". "Oni koji odbiju cijepljenje AstraZenecom ponovno moraju čekati svoj red za ostala cjepiva. Nema prisile, cijepimo sa svim cjepivima koje imamo", rekla je.

Komentirala je i nastali problem s platformom cijepise, gdje je prijavljeno oko 400 mlađih osoba koji trenutno nisu ni punoljetni. "S Pfizerovim cjepivom mogu se cijepiti od 16 godina nadalje i u Hrvatskoj se isto tako mogu cijepiti s tim cjepivom", rekla je.

"S obzirom na današnje brojke očekujemo veći broj zaraženih nego danas, kako tjedan odmiče brojke su sve veće", komentirala je Mayer trenutnu epidemiolšku situaciju te dodala da do kraja travnja svaki tjedan dolazi 50 tisuća doza Pfizera.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.