PESIMISTIČNI ILI REALNI?

HOĆE LI PENZIONERI DOBITI COVID DODATAK? Velik broj umirovljenika ne misli da će biti išta od te isplate

Umirovljenici su na dobrom putu prema pritisku i ujedinjavanju za isplatom Covid dodatka

“Isplata Covid dodatka umirovljenicima ovisi o indeksaciji mirovina”, ponavljalo se danima, a sada je poznato da će mirovine rasti tek za malenih 0,54 posto. Da su sve više skeptični oko isplate Covid dodatka, domaći penzioneri potvrdili su za portal Mirovina.hr. 

Na anketu od proteklog tjedna u vezi isplate Covid dodatka umirovljenicima odgovorilo je 3.000 osoba. Mirovina.hr podsjeća da su umirovljeničke udruge Covid dodatak tražile još u travnju 2020., no Vlada nije dala nikakav odgovor.

Ta ideja je danas opet bila na stolu, a umirovljenici su na dobrom putu prema pritisku i ujedinjavanju za isplatom Covid dodatka.

STIŽE NAM DO 150 EURA COVID DODATKA? Vlada sprema novi paket pomoći: ‘Bliže se izbori, ima se, može se i ide se s kupovinom glasova’

Čak 1.439 umirovljenika ne misli da će biti išta od Covid dodatka

Josip Aladrović, ministar mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, nedavno je poručio kako su sve opcije otvorene – dakle i da se dodatak isplati, ali i da do dodatka ne dođe. Ministrova poruka jest kako se mora sačekati rezultat usklađivanja mirovina, dok se sada zna da će prosječna mirovina rasti za 13 kuna. To pak otvara mogućnost isplate Covid dodatka.

Penzioneri su tražili isplate u iznosu od 50, 100 i 150 eura za tri razreda, ovisno o visini mirovine. Ministar Aladrović još je najavio da bi se o samim razredima i iznosima moglo pregovarati. Čak se 915 umirovljenik (30,5 posto) izjasnio kao skeptičan oko isplate Covid dodatka, no prema izjavama od proteklog tjedna, isplatu tog dodatka video kao realnu mogućnost. Da se umirovljenicima ipak smiješni obećani Covid dodatak smatra 643 umirovljenika (21,4 posto).

Prošlog tjedna Mirovina.hr je u svojoj anketi koja je skupila 3.000 odgovora pitala penzionere vjeruju li da će uopće doći do isplate Covid dodatka. Polovica ispitanika, njih 1.439 (48 posto), uvjereno je da nikakvog dodatka neće biti.

UMIROVLJENICIMA STIŽE COVID DODATAK? Na najniže mirovine iznosio bi 200 eura; Aladrović: ‘Moramo pronaći model odštete’

Povratak na Net.hr