POSTAJEMO ŽARIŠTE KORONE

HOĆE LI NAM KRCATE PLAŽE SADA ODJEDNOM OPUSTJETI? Turisti su zabrinuti: ‘Nazvat ćemo našu ambasadu i pitati što da radimo’

Nakon talijanskih mjera i Austrija poziva građane da napuste Hrvatsku. Hoće li krcate hrvatske plaže opustjeti?

Nakon Italije, zbog rastućeg broja novozaraženih, i Austrija je proglasila najviši stupanj sigurnosnog rizika za putovanja u Hrvatsku. Od sutra i za ulazak u Srbiju građani Hrvatske moraju imati negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati, javlja RTL.

Hoće li krcate hrvatske plaže uskoro opustjeti? Nakon talijanskih mjera i Austrija poziva svoje građane da napuste Hrvatsku. Upozorenje bi trebalo stupiti na snagu u ponedjeljak u ponoć.

“Informirana sam dovoljno, najvjerojatnije ću se vratiti doma”, kaže Lisa iz Austrije. “Nazvat ćemo našu ambasadu i pitati što da radimo. Pitati je li moguće napraviti test, preventivno, da ne idemo u karantenu”, rekao je Hartmut iz Austrije.

JEDAN NOĆNI KLUB BOJKOTIRA ZABRANU: Otvorit će u 23 sata i radit će cijelu noć: ‘Odluka je besmislena’

Najviši stupanj sigurnosnog rizika

Proglašen je najviši stupanj sigurnosnog rizika, do sada je to značilo da je povratak moguć uz dvotjednu samoizolaciju ili negativni test. U nacionalnom stožeru pak tvrde da ne znaju za te mjere, redovito komuniciraju s kolegama.

“Ono što komuniciramo to je da u županijama u kojima ima najviše Austrijanaca, Nijemaca i Slovenaca epidemiološka situacija je dobra, to je Istra, primorsko-goranska…”, kazao je Davor Božinović, načelnik Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Da je u Hrvatskoj više zaraženih u unutrašnjosti nego na moru argument je i vanjske politike. “Izvijestili smo to austrijsku stranu, i ministar i premijer i kancelar i Austrijanci će sada razmatrati preinačenje te svoje odluke”, kazao je Gordan Grlić Radman (HDZ) ministar vanjskih i europskih poslova.

CAPAK OTKRIO NOVA SAZNANJA O KORONAVIRUSU: ‘Prvo smo mislili da se prenosi kao gripa, ali sad vidimo da se radi o jednoj kombinaciji…’

I dalje će dolaziti?

Trenutno je u Hrvatskoj 40 tisuća Austrijanaca uglavnom u Istri, na Kvarneru i Zadarskoj županiji. Iz turističke zajednice tvrde da su oni ove godine tek šesti po brojnosti, iza Nijemaca, Slovenaca, Poljaka, Mađara, Čeha.

“Prema našim informacijama koje imamo u Beču je da ljudi i dalje žele doći u Hrvatsku i da će se testirati prilikom povratka, naravno da će utjecati ova odluka na manji dolazak Austrijanaca”, kazao je Branimir Tončinić, direktor predstavništva HTZ-a u Austriji.

DRŽAVNI TAJNIK U MINISTARSTVU TURIZMA: ‘Nismo na oko četiri, nego na oko pet milijuna stanovnika. Logično je povećanje zaraženih’

Od sutra nove mjere i u Srbiji

Od sutra vrijede nove mjere za Hrvatsku i u susjednoj Srbiji. “Donesena je odluka da svi građani Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Rumunjske trebaju imati PCR test koji nije stariji od 48 sati”, rekla je Darija Kisić Tepavčević, zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje.

U Sloveniji također razmišljaju o testiranju povratnika iz Hrvatske ili vjerojatnijoj 14-dnevnoj karanteni. Najavljuje to i vodeći slovenski epidemiolog koji ipak kaže:

“Hrvatska se bude uvrstila na crvenu listu ako bude imala više od 40 novozaraženih u zadnjih 14 dana na 100 tisuća. Trenutno je na 20. Nema uvjeta za stavljanje na crvenu listu”, smatra Milan Krek, direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Slovenije.

Iz slovenske vlade su zabrinuti prevelikim uvozom zaraze iz Hrvatske. Tako je jučer od 29 novozaraženih 20 stiglo iz Hrvatske i to 19 sa Zrća.

PREOKRET? Ministar Grlić Radman objavio: ‘Austrijanci će možda promijeniti odluku vezano za Hrvatsku’

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr