MINISTAR ZDRAVSTVA

KUJUNDŽIĆ NAJAVIO: ‘Da, naravno da ću razmisliti i o uvođenju kazni za pacijente!’

Ministar zdravstva ne odbacuje mogućnost uvođenja sankcija za pacijente koji se ne odazovu na preglede.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je u četvrtak da će se uređenje zdravstvenog sustava provoditi postupno, uvest će se kontrola liječnika, a ne isključuje ni sankcioniranje pacijenata za neodgovorno ponašanje.

Smanjenje lista čekanja

Kujundžić je u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade ponovio da sustav misli urediti dogovorom između primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Liječnicima će se, kaže, slati kontrole i upozorenja ako bez potrebe, mimo smjernica liječenja, šalju pacijente na dijagnostičke preglede.

SRAMOTNO STANJE HRVATSKOG ZDRAVSTVA: ‘Možda imate rak, ali na pregled ćete morati pričekati dva mjeseca’

S obzirom na 30 posto nepotrebnih dijagnostičkih pregleda u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, smanjivanju lista čekanja i uštedama trebale bi pridonijeti kliničke smjernice za dijagnostiku i liječenje najčešćih bolesti u Hrvatskoj, koje se upravo izrađuju.

Po uzoru na Europu

Kujundžić za sada ne razmišlja o uvođenju sankcija pacijentima, ali će i o tome razmisliti jer procjene govore da se barem 30-ak posto pacijenata ne odazove na pregled za koji su upisani.

“To je zapravo zauzimanje mjesta drugima, onima kojima bi možda upravo taj dan bio otkriven karcinom, koji bi mogli biti operirani i izliječeni”, rekao je.

Sankcioniranje neodgovornog ponašanja pacijenata bilo bi na tragu slične prakse u zemljama EU-a, primjerice u Švedskoj gdje se pacijentima naplati puna cijena propuštenog pregleda ili pretrage.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr