RJEŠENJE PRIJE LJETA?

HOĆE LI EUROPA I HRVATSKA UVESTI COVID-PUTOVNICE? Na crnom tržištu već kruže lažirane potvrde, ali to nije jedini problem

Postavlja se pitanje kako će 27 članica EU, koje teško postižu konsenzus i oko banalnijih stvari, uspjeti se dogovoriti o covid-putovnicama ili nekom drugom obliku potvrde o cijepljenju prije početka ljetne turističke sezone

Čim su vlasti u Grčkoj i Cipru objavile da ovoga ljeta k njima na ljetovanje neće moći oni koji nemaju potvrdu da su cijepljeni protiv Covida-19, na crnom tržištu pojavile su se falsificirane potvrde koje se mogu nabaviti po cijeni od 100 eura za komad.

Sada kad je europski program cijepljenja u punom jeku, a standardizirane zdravstvene kartice s potvrdama o cijepljenju lako dostupne, dovitljivim krivotvoriteljima ne treba puno da relativno brzo i jeftino izrade lažne dokumente koji mogu omogućiti i necijepljenima da se ovoga ljeta “prošvercaju” na mediteranska ljetovališta, piše The Daily Beast.

Može li 27 članica brzo postići dogovor?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odlučno je podržala uvođenje covid-putovnica koje bi ovoga ljeta služile turistima kao dokaz da su cijepljeni te da ne moraju u karantenu. Međutim, za standardiziranja potvrde o cijepljenju na razini cijele EU trebat će puno više vremena od ovih nekoliko mjeseci koliko je ostalo do početka ljeta. osim toga, pojava lažnih potvrda nije jedini problem za Europsku komisiju.

Mnogo je više dvojbi oko toga kako će se 27 članica EU, koje teško postižu konsenzus i oko banalnijih stvari, uspjeti dogovoriti o covid-putovnici ili nekom drugom obliku potvrde o cijepljenju.

ŠEFICA KOMISIJE ŽELI ‘COVID PUTOVNICE’: Francuzi su ljuti: ‘To bi bilo skandalozno, takva rasprava se ne bi trebala ni voditi’

Neke zemlje već su uvele interne ‘covid-putovnice’

Mnoge članice EU već napreduju sa svojim verzijama ulaznih dozvola. Danska je aktivirala plan za uvođenje digitalnih potvrda o cijepljenju za svoje građane koje bi im omogućile putovanje unutar EU. Estonija uvodi e-karton, a Island, koji  nije član EU, ali je uključen u Schengenski sporazum, također uvodi svoju covid-putovnicu. U Poljskoj, Portugalu i Španjolskoj zakoni o “covid-putovnicama” na dnevnom su redu tamošnjih parlamenata i čekaju izglasavanje.

Mađarska je uvela “dokaz o imunitetu”, a turističke velesile Italija i Francuska također su u fazi uvođenja sličnih mjera. Velika Britanija, koja je napustila EU, također razmatra uvođenje digitalne aplikacije s potvrdom o cijepljenju koja bi služila građanima kao propusnica u restorane, pubove, ali i za putovanja u inozemstvo.

DAJTE NAM TE COVID PUTOVNICE, AKO ĆETE ONDA OTVORITI BIRTIJE: Njima je dosta svega i spremni su na ovu kontroverznu ideju

A diskriminacija? Bogatije zemlje dobivaju više cjepiva

No uvođenje covid-putvnice Ili nekog sličnog dokumenta nije samo logističko pitanje, nego otvara i problem diskriminacije jer bogatije zemlje trenutno imaju bolji pristup cjepivima protiv Covida-19. Mnoge članice EU, poput Hrvatske, imaju problema s provedbom cijepljenja zbog slabe opskrbe cjepivom, a neke još nisu uspostavile ni potrebnu infrastrukturu za cijepljenje.

Inače, sutra bi trebao biti održan sastanak Europske komisije o covid-putovnicama kako bi se što prije, a uoči ljeta, definirala pravila putovanja unutar EU i šire. U petak je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio da Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za osobe cijepljene protiv Covida-19,a  bez PCR testa. Time bi se olakšao promet u turističkoj sezoni.

UVOĐENJE ‘COVID PUTOVNICA’ NA MALA VRATA: Jeste li bili u Sloveniji? Granicu možete prijeći, ali samo ako ispunjavate 2 uvjeta

Hrvatska će se ‘postaviti praktično’

“Mi ćemo se postaviti praktično. Razgovarali smo s Ministarstvom turizma. S jedne strane je još prerano istrčavati. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve što je u našoj moći da bi se turizam pokrenuo i da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle”, rekao je Božinović.

Radi se o tome da su neke države, poput Grčke i Cipra, već potpisale bilateralne sporazume s nekim zemljama koje su im među glavnim emitivnim tržištima, a nisu članice EU. Primjerice s Izraelom, a na dobrom su putu da to učine i s Velikom Britanijom.

TREBA LI HRVATSKA UVESTI COVID PUTOVNICE? Naš poznati znanstvenik: ‘Ljudi će i sami početi voditi računa o tome jesu li se cijepili’

Povratak na Net.hr