BROJKE IM NE IDU U PRILOG

HNS NAOČIGLED PROPADA, POLITIČKI ANALITIČAR PROGNOZIRA: ‘Za njih više nema previše nade’

Iako je rejting Hrvatske narodne stranke dosta nizak, njezin predsjednik Predrag Štromar napominje da su preferencijalni glasovi ti koji dokazuju koliko stranka vrijedi. Jedan je to od zaključaka sažetka rezultata 100 dana sudjelovanja HNS-a u Vladi.

Prvi čovjek Hrvatske narodne stranke i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar pohvalio je rad HNS-a u vlasti te istaknuo da je upravo Hrvatska narodna stranka zaslužna za to što posrtanje Agrokora nije izazvalo još veću štetu za gospodarstvo, kao i za to što nema gužvi na granici sa Slovenijom i što Hrvatska i dalje povlači novce iz europskih fondova.

Ipak, birači nisu prepoznali ovaj uspjeh HNS-a jer istraživanja javnog mnijenja, CRO Demoskop i Crobarometar pokazuju da HNS ubrzano nestaje, piše Novi list.

U svibnju, kada je stranku vodio Ivan Vrdoljak, stranka je imala prosječan rejting od 3,2 posto, u kolovozu se brojka onih koji bi glasali za narodnjake stropoštala skoro na polovicu, na 1,75 posto, dok im prvo objavljeno istraživanje za rujan daje rejting od 1,6 posto.

‘Rejting HNS-a izuzetno je mali, ali preferencijalnim glasovima dokazujemo koliko stvarno vrijedimo. Sve ovisi samo o rezultatima rada, ako rezultata ima, straha na izborima ne treba biti’, rekao je Štromar.

Analitičari se ne slažu

No, s njegovom se izjavom ne bi složili politički analitičari. Tako je Ivan Rimac kazao kako je HNS napustio svoju ideološku poziciji na osnovu koje su se uglavnom birači i odlučivali za njih, pa će im rejting i dalje padati.

‘No, to nije zasluga pojedine stranke. To bi bilo kao da kažete da je rušenje Tomislava Karamarka izazvalo probleme u državi. Poštenije je reći da je Karamarko svojim postupcima izazvao probleme u državi koji su se morali razriješiti novim izborima’, smatra Rimac te dodaje da nema previše nade da bi mogući vladini uspjesi mogli rezultirati jačanjem HNS-a.

Nema previše nade za HNS

‘Vlada Andreja Plenkovića može imati neke uspjehe, ali to sigurno glasači neće pripisati HNS-u, nego HDZ-u i premijeru. Eventualno bi se HNS-u mogli pripisati pomaci u obrazovnoj reformi, ali kako je krenulo, teško je da će tih uspjeha i biti’, smatra Rimac

Smatra ukoliko će u budućnosti i biti uspjeha, oni neće biti dovoljni.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr