REAKCIJA NA REAKCIJU

HNS BiH STAO NA STRANU GRLIĆA RADMANA: ‘Bošnjačke stranke daju si ekskluzivno pravo biti samoprozvani zaštitnici BiH’

Hrvatski narodni sabor BiH je nakon reakcije bošnjačkih stranaka podržao istup ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana

Hrvatski narodni sabor BiH podržao je u nedjelju istup hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana koji se zauzeo za izgradnju ravnopravnog statusa Hrvata u toj zemlji, te poručio kako osude bošnjačkih stranaka ne predstavljaju stajalište države BiH. Navodeći kako je hrvatski šef diplomacije stao u obranu Daytonskog sporazuma, iz HNS-a su priopćili da si “bošnjačke stranke daju ekskluzivno pravo biti samoprozvani zaštitnici BiH”.

Osude na račun ministra Grlića Radmana s tvrdnjama kako se miješa u unutarnje stvari BiH stigle su zbog izjava koje je dao u razgovoru za Večernji list od subote. “Ocjene o eventualnim miješanjima trebaju i moraju donijeti institucije BiH kao odraz stajališta sva tri konstitutivna naroda, a ne da one budu stav jedne strane koja predstavlja isključivo određeni narod”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

BOŠNJAČKE STRANKE LJUTITE NA NAŠEG INOMINISTRA: ‘Neće Grlić Radman i Zagreb donijeti odluku kakvo će biti uređenje BiH’

Dodaje se da legitimni hrvatski predstavnici u BiH žele praktično osigurati svoja Ustavom zajamčena prava i jednak status s druga dva konstitutivna naroda u čemu imaju snažnu potporu institucija i dužnosnika Republike Hrvatske. “RH ne skriva niti ima potrebu skrivanja strateške važnosti i partnerstva prema zemlji s kojom dijeli najdužu granicu. Ovim putem još jedanput pozdravljamo i zahvaljujemo ministru Grliću Radmanu na neizmjernoj potpori koju pruža našoj zemlji, kao i konkretnim potezima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i našim nastojanjima da kreiramo europsku državu”, stoji u priopćenju.

Povratak na Net.hr