Play ponuda

HNS BiH STAO NA STRANU GRLIĆA RADMANA: / 'Bošnjačke stranke daju si ekskluzivno pravo biti samoprozvani zaštitnici BiH'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski narodni sabor BiH je nakon reakcije bošnjačkih stranaka podržao istup ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana

28.2.2021.
18:44
Patrik Macek/PIXSELL
Play ponuda

Hrvatski narodni sabor BiH podržao je u nedjelju istup hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana koji se zauzeo za izgradnju ravnopravnog statusa Hrvata u toj zemlji, te poručio kako osude bošnjačkih stranaka ne predstavljaju stajalište države BiH. Navodeći kako je hrvatski šef diplomacije stao u obranu Daytonskog sporazuma, iz HNS-a su priopćili da si "bošnjačke stranke daju ekskluzivno pravo biti samoprozvani zaštitnici BiH".

Osude na račun ministra Grlića Radmana s tvrdnjama kako se miješa u unutarnje stvari BiH stigle su zbog izjava koje je dao u razgovoru za Večernji list od subote. "Ocjene o eventualnim miješanjima trebaju i moraju donijeti institucije BiH kao odraz stajališta sva tri konstitutivna naroda, a ne da one budu stav jedne strane koja predstavlja isključivo određeni narod", navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Image
BOŠNJAČKE STRANKE LJUTITE NA NAŠEG INOMINISTRA: /

'Neće Grlić Radman i Zagreb donijeti odluku kakvo će biti uređenje BiH'

Image
BOŠNJAČKE STRANKE LJUTITE NA NAŠEG INOMINISTRA: /

'Neće Grlić Radman i Zagreb donijeti odluku kakvo će biti uređenje BiH'

Dodaje se da legitimni hrvatski predstavnici u BiH žele praktično osigurati svoja Ustavom zajamčena prava i jednak status s druga dva konstitutivna naroda u čemu imaju snažnu potporu institucija i dužnosnika Republike Hrvatske. "RH ne skriva niti ima potrebu skrivanja strateške važnosti i partnerstva prema zemlji s kojom dijeli najdužu granicu. Ovim putem još jedanput pozdravljamo i zahvaljujemo ministru Grliću Radmanu na neizmjernoj potpori koju pruža našoj zemlji, kao i konkretnim potezima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i našim nastojanjima da kreiramo europsku državu", stoji u priopćenju.

Play ponuda
Play ponuda