HND SE OBRUŠIO NA PREDSJEDNIŠTVO HDZ-A: / 'To je skandalozan, sramotan i opasan napad na medije!'; Neće stati samo na tome

HND će o ovom skandaloznom napadu izvijestiti Europsku federaciju novinara i ostale inozemne partnere, upozoravaju

13.1.2021.
18:19
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo je optužbe Predsjedništva HDZ-a po kojima se dio medija s ljevicom urotio protiv Vlade skandaloznim, sramotnim i opasnim napadom na medije. HND će, kako su priopćili, o tome izvijestiti Europsku federaciju novinara i ostale inozemne partnere.

'Još jedan u nizu napada vladajućih na novinarke i novinare'

"Nakon objave N1 Televizije da je Predsjedništvo HDZ na online sjednici, održanoj u ponedjeljak, 11. siječnja, optužilo medije za urotu s oporbom protiv Vlade, a vodstvo HDZ-a nije izrijekom demantiralo te optužbe, Hrvatsko novinarsko društvo upozorava na još jedan u nizu napada vladajućih na novinarke i novinare i Ustavom zajamčeno pravo na slobodu izvještavanja", stoji u priopćenju HND-a.

Smatraju kako su time vladajući ni manje ni više poručili kako se "dio medija udružio s lijevom opozicijom te dijelom s radikalnom desnicom u tvrdnjama da je država loše reagirala u kriznoj situaciji nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, i to sve kako bi naštetili Vladi i HDZ-u".

'Nevjerojatne optužbe'

"Nevjerojatne optužbe u maniri 'država, to sam ja' iznio je i Vladimir Šeks tezom kako mediji udruženi s ljevicom pokušavaju 'promijeniti ishod rezultata parlamentarnih izbora', pa je u sve to ugurao i kriminalizaciju hrvatske državnosti, HDZ i Franju Tuđmana.

Vrhunac optužbi, kako su prenijeli mediji, stigao je od potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice, koja je na istoj sjednici ustvrdila kako mediji pokušavaju srušiti HDZ, a da se to vidi iz toga što Banovinu zovu Banijom", dodaje se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Napominju kako su tim optužbama prethodili i napadi predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića na novinare i medije "s tezom da su kritike na račun vlasti o organizaciji pomoći područjima pogođenima potresima pokušaj demontaže države", a svojedobno je "isti premijer optužio novinare za vođenje hibridnog rata".

'Duboki poremećaj društva u kojem živimo'

Ističući kako HND neće nikome odreći pravo na kritiku, upozoravaju kako ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji "ne samo da je sramotna, nego je i opasna i govori o dubokom poremećaju društva u kojem živimo".

HND će o ovom skandaloznom napadu izvijestiti Europsku federaciju novinara i ostale inozemne partnere, upozoravaju.

'Neka počnu raditi svoj posao, a novinare neka puste da rade svoj'

"Isto tako, poručujemo da mi nismo ničije blago, kako to tvrdi ministar Tomislav Ćorić. Mediji su izvještavanjem o razornom potresu i njegovim posljedicama pokazali iznimnu profesionalnost i u mnogim situacijama reagirali brže od institucija senzibilizirajući svojim radom javnost za još veći odaziv u pomoći stanovnicima stradalih područja. Stoga je naša poruka premijeru Plenkoviću i vladajućima da počnu raditi svoj posao, a novinare neka puste da rade svoj", zaključuje se u priopćenju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali