NA FESTIVALU SLOBODE

HND OSUDIO NAPAD NA SNIMATELJA INDEXA NA SKUPU U ZAGREBU: ‘Brane vlastite slobode, a ugrožavaju ih drugima’

‘Napad na snimatelja koji je bio na novinarskom zadatku dogodio se pred sam kraj skupa kada mu je prišao muškarac koji ga je upitao za koga radi, a nakon što mu je snimatelj odgovorio, ovaj ga je počeo grubo vrijeđati’, kazao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u nedjelju napad na snimatelja portala Index.hr koji se dogodio u subotu za vrijeme prosvjeda “Festivala slobode” u Zagrebu protiv epidemioloških mjera te kolegi dalo punu podršku.

“HND smatra nevjerojatnim da ljudi koji se okupljaju pod egidom obrane vlastitih sloboda svojim agresivnim ponašanjem ugrožavaju slobodu novinarki i novinara onemogućavajući im da rade svoj posao”, priopćio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

POZNATI HRVATI REAGIRALI NA KONTROVERZNI ‘FESTIVAL SLOBODE’ NA TRGU: ‘Blago nama ako su ovo borci za slobodu’, ‘Zombi party’…

HND očekuje da institucije počnu raditi svoj posao

HND već godinama upozorava na neprihvatljivu atmosferu u kojoj su novinari glavni krivci za sve loše što se događa u društvu.

“Mediji, odnosno novinarke i novinari, snimatelji i fotoreporteri  u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa pokazali su koliko je novinarstvo važno za cijelo društvo te kako već mjesecima o njoj izvještavaju riskirajući svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji, a sve da bi javnost na vrijeme imala točnu informaciju”, podsjetio je Zovko.

HND stoga očekuje da nadležne institucije počnu raditi svoj posao i sankcioniraju napadače na novinare.

ORGANIZATORICA ANTI-KORONA OKUPLJANJA: ‘Ne negiramo postojanje virusa, ali želimo u javnom prostoru čuti i drugo mišljenje’

Daljnju eskalaciju spriječio policajac u civilu

Napad na snimatelja koji je bio na novinarskom zadatku dogodio se pred sam kraj skupa kada mu je prišao muškarac koji ga je upitao za koga radi, a nakon što mu je snimatelj odgovorio, ovaj ga je počeo grubo vrijeđati, naveo je Zovko.

Potom mu se pridružio i redar koji je nosio majicu s natpisom “Festival slobode”. Na snimci koju je objavio Index.hr mogu se čuti salve uvreda na račun cijele redakcije Indexa, a napad je kulminirao kad je snimatelju strgnuta maska s lica i mobitel iz ruke. Daljnju eskalaciju, prema pisanju Indexa, spriječio je policajac u civilu.

SNIMKA S TRGA BANA JELAČIĆA POKAZUJE: I jedna poznata osoba sudjelovala u incidentu s vozilom Hitne na anti-korona skupu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr