Play ponuda

Hitno trebamo Komisiju za progon glupsona

shimmer fallback

Hoće li autor birokratskog bisera o zabrani susjedske pomoći ako je susjed van radijusa od 500 metara letjeti s posla sad kad je zbog pritiska javnosti prijedlog povučen?

7.5.2011.
12:14
Play ponuda

Vijest tjedna nikako niste mogli propustiti. Osama bin Laden ubijen je u Pakistanu, u vili u jednom ugodnom predgrađu u kojoj je živio zadnjih šest godina. Svi oni koji su bauljali i zlopatili se po afganistanskim vrletima u potrazi za nekakvom vlažnom pećinom u kojoj bi se mogao skrivati najpoznatiji svjetski terorist, sad se sigurno osjećaju prilično glupo. Kako je sve teklo, znamo do u detalje - američki mornarički specijalci doletjeli su u helikopterima, ubili čuvare, koji izgleda nisu bili naoružani, ranili jednu bin Ladenovu suprugu, a njemu sprašili metak u čelo, iznad lijevog oka. Znamo i kako je sahranjen - u moru, navodno po islamskim običajima. Znamo da su motrili njegovu vilu od kolovoza prošle godine i da je naređenje da ga se ubije (odnosno smakne) izdao američki predsjednik Barack Obama koji je sve pratio više manje u real timeu.

arti-201105050056006

Znamo i da je vjerojatno prekršeno međunarodno pravo, ali to Amerikance ionako nije nikad previše brinulo, pa tako ni planetarno omiljenog Obamu (a kad smo kod Obame, koji je zbog upravo te omiljenosti dobio Nobelovu nagradu za mir, osjećaju li se oni koji su mu je odlučili dati također bar malo glupo? S obzirom na tri rata koje sada vodi, kao što je rekao američki TV voditelj i komičar Jimmy Kimmel, Obama kao da je Nobelovu nagradu shvatio kao uvredu). U jednoj stvari, ipak, možemo biti zadovoljni čelnikom SAD-a. Naime, ono što ne znamo i nećemo saznati, tvrdi Obama, jest kako izgleda leš bin Ladena. Ubijen je, vjerujte mi na riječ i gotovo, rekao je američki predsjednik, a Osaminu smrt je potvrdila i al-Kaida. I dobro je da je tako. Čovjek zadrhti od pomisli kako bi cijela situacija izgledala da su CIA-ini operativci Osamu pronašli u vrijeme mandata Obamina prethodnika (a mogli su, samo da su gledali televiziju).

arti-201105040804006

Nakon gotovo deset godina potrage, dva rata, tisuća poginulih te tisuću i nešto milijardi dolara na to potrošenih, lov je tako završio. A i kako bi drugačije? Svijet se zatresao kada je čuo vijest, ali što je uistinu prijelomno, što će se promijeniti? Ništa. Al-Kaida, koja je odmah najavila odmazdu, ionako je zvijer s tisuću glava, a bin Laden je vjerojatno nije operativno vodio godinama. Amerikancima ostaje satisfakcija (čitaj, neskriveno zadovoljstvo što su se osvetili), radikalima u muslimanskom svijetu mučenik, pobornicima teorija urota hrpa materijala (zašto bi SAD uopće ubio bin Ladena, ne bi li im bio korisniji živ?), a ostalima gorak ukus u ustima zbog kršenja međunarodnog prava i propuštene prilike da se suđenjem teroristi takvog kalibra uistinu dogodi jedan kvalitativni pomak naprijed u ljudskoj povijesti.

Pročitajte sve o ubojstvu bin Ladena na jednom mjestu

Pa kako mi to ne vidimo?

A u Hrvatskoj, novinari su u petak bili prisiljeni istrpjeti još jednu dozu premijerkinog japajakanja. Više od sat vremena Jadranka je Kosor očajnički, ali opet bezuspješno, pokušala uvjeriti javnost da nam je svima bolje i da Vladin program gospodarskog oporavka djeluje.

Ključni joj je argument da bi nam svima bilo puno gore nego što jest da njezinih mjera nije bilo. I zbog toga bismo trebali biti sretni? Nakon gotovo dvije godine na vlasti i godinu dana pompozno započetog programa oporavka, to je doseg njezine Vlade. Bilo bi nam još gore da Vlada nije gospodarstvu dala... kamilicu? Poštovana premijerko, poanta priče je da bismo mi rado da nam bude bolje...

arti-201105060290006 arti-201105060550006 arti-201105060003006

Eto primjera samo dan ranije. Vlada je odlučila povući jednu od najglupljih ideja koje su u zadnje vrijeme izašle iz Banskih dvora, a konkurencija je u toj kategoriji doista oštra. Riječ je o zabrani "susjedske pomoći" ako vam susjed stanuje na više od 500 metara. Sjećate se, to je jedna od predloženih mjera za suzbijanje sive ekonomije. O svoj stupidnosti tog prijedloga je već dovoljno rečeno, pa bih se osvrnuo samo na jedno - postoji li u Vladi neka vrsta preuzimanja odgovornosti za glupe ideje?

Hoće li autor tog birokratskog bisera letjeti s posla sad kad je zbog pritiska javnosti prijedlog povučen? Ili bar klečati na kukuruzu? A što je s ministrom koji je prijedlog provukao dalje, na Vladu? Možda da Kosor pored svih nepotrebnih komisija koje osniva, osnuje i Komisiju za progon glupsona iz vlastitih redova. Međutim, tu bi komisiju trebao voditi netko pametan, a takvih oko nje i nije lako naći...

Papanje jastoga

Istovremeno, USKOK nadoknađuje godine spavanja i radi prekovremeno. Čini se da su se neki, "obični" carinici dosjetili da nije fer da samo država dobiva lovu od robe koja prelazi granicu, pa da bi i oni mogli zagrabiti malo.S plaćama od pet, šest tisuća kuna uspjeli su izgraditi vile, apartmane, nakupovati polja i šume, spominju se i pokoji brod, luksuzni automobili. Ali ono najbolje je - za gablece tijekom šihti ta je grupa na čuđenje kolega naručivala iz restorana, a znali su papati i jastoge. I tako godinama. Ta što ih je odalo?!

arti-201105060039006

Fascinantna lakoća propadanja

U Zagrebu se, pak, nastavlja užasno zamorna trakavica oko cijena dječjih vrtića. Skupština je odbacila Bandićevu suspenziju odluke o cijenama vrtića. Ako niste pratili, evo kratak sažetak. Bandić predloži proračun u kojem navede i poskupljenje vrtića prema dohodovnom cenzusu. I Gradska je skupština potvrdi, no zatim Skupština shvati da je to politički štetno, pa se predomisli i poništi Bandićevu odluku, a Bandić suspendira odluku Skupštine, na što Skupština odbaci gradonačelnikovu suspenziju njezine odluke kojom je ona poništila njegovu odluku koju je već potvrdila. Svima jasno? Nije? Zlo vam je? Ne bojte se, prije nego što završi, zagrebačka će trakavica postati još puno, puno gora.

arti-201105040631006 Svi akteri te glupe zavrzlame uhvatili su se za guše u vrtlogu koji će ih povući na dno biračkih preferencija, ali više ne znaju kako da to spriječe. Ne mogu si pomoći. I dok je Bandićeva autodestrukcija možda i razumljiva, fascinira ona SDP-ova, koji se doima tako bespomoćno u sukobu sa svojim bivšim stranačkim kolegom Bandićem. Pa mu ovako pokušava parirati. A istovremeno je potpuno zaboravljeno ono oko čega bi se ova priča trebala vrtjeti - a to je da je Grad Zagreb pred bankrotom i da se bezobraznim poskupljenjem vrtića iz toga neće izvući.

Cirkus se nastavlja

A svim teorijama unatoč, Haški sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ipak se nije htio rastati od omiljenog mu optuženika. Vojislavu Šešelju je odbijen zahtjev da ga se pusti na slobodu i da mu se isplati 10 milijuna dolara odštete. Njegovo sprdanje sa Sudom se nastavlja. Za utjehu obiteljima svih žrtava za koje je je Šešelj posredno ili neposredno odgovoran, ovakva odluka bar vodi prema zaključku kako se šef srpskih radikala još jako dugo neće naći na slobodi.

arti-201105040040006