FOTO: / HGSS-OVKA O PAKLU U NEPALU 'Izbjegli smo za dlaku'

shimmer fallback

'Dobro smo, izbjegli smo za dlaku. Puno je ozlijeđenih, pomogli smo koliko smo mogli.

27.4.2015.
13:22
Play logo

Ena je dugogodišnja članica Hrvatske gorske službe spašavanja, a Antoine, jedan od najboljih francuskih alpinista, također je član specijalne postrojbe francuskih vojnih snaga pa je njihova pomoć u razrušenom selu u kojem su se našli nakon razornog subotnjeg potresa sigurno bila dragocjena.

Glavni grad bez struje

"Vratili smo se danas u Katmandu i čekamo sad da vidimo možemo li se pridružiti nekom spasilačkom timu", napisala je dalje Ena u kratkoj sms poruci Novom listu uz napomenu da u glavnom gradu Nepala trenutno nema struje, pa je teško održavati komunikaciju s inozemstvom. Ena i Antoine iz Katmandua su inače u subotu krenuli prema planinama nekoliko sati prije velikog potresa koji ih je zatekao na cesti, nadomak malog sela. U subotu predvečer uspjeli su javiti obiteljima da su živi i zdravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikom dijelu Nepala nastavljaju se očajnički napori spasilačkih službi kako bi u utrci s vremenom našli preživjele ispod ruševina, podkapacitirano medicinsko osoblje suočeno je s tisućama ozlijeđenih, a u glavnom gradu se počinje sve intenzivnije osjećati nestašica hrane i lijekova.

"Trenutno pokušavamo pronaći prijatelje iz Italije po gradu. Nedostaje lijekova i medicinskog materijala za ozljeđene. U zraku je po petnaestak helikoptera odjednom. Ima puno ljudi koji su u brdovitom području gdje je teško spašavateljima doći do njih", napisala je Ena.

Započela evakuacija alpinista

Play logo

U ranim jutarnjim satima po nepalskom vremenu započela je danas i evakuacija stotinjak nepalskih i stranih alpinista koji su ostali zarobljeni na logorima 1 i 2, odnosno na visini između 6100 i 6200 metara na Mt. Everestu, nakon što su razorni subotnji potres i snažna podrhtavanja koja su uslijedila izazvali veliki broj lavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, razornom potresu u Nepalu, prema posljednjim informacijama, poginulo je više od 2500 ljudi. U najsnažnijoj lavini koja je s vrha Pumori neposredno nakon prvog potresa zahvatila bazni logor pod Mt. Everestom poginulo je 17 osoba (iako neki izvještaji govore i o 22 tijela), a ozlijeđeno je više od 60 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo