RADE VAŽAN POSAO, A...

RISKIRAJU SVOJE ŽIVOTE I SPAŠAVAJU TUĐE: ‘Nemamo novca ni za užad ni za hranu’

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) ove je godine već imala triput više intervencija nego lani.

Ponajprije je riječ o akcijama pomaganja i spašavanja turista, za što HGSS ima dovoljno ljudi, ali ne i opreme. Jedan od razloga problema s financiranjem leži u tome što se takve akcije spašavanja u mnogim zemljama naplaćuju, ali ne i u Hrvatskoj, piše Glas Slavonije.

DRAMA NA LOŠINJU: Izgubljenu strankinju pronašao HGSS-ov pas Draco

Nedostaje im vozila, telefona, goriva, užadi…

“Imamo puno intervencija, najčešće zbog turista koji borave u prirodi, na planinama, u brdima i šumama, ali i domaćih koji sve češće odlaze u prirodu na nedostupnije lokacije radi hobija i rekreacije, poput branja šparoga i gljiva, planinarenja i drugog. Nedostatak opreme odnosi se na vozila, telefone i drugu komunikacijsku opremu te na novac za troškove koji su veći s obzirom na utrostručeni broj intervencija, posebice za gorivo, užad i drugu opremu te hranu”, kaže pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Posao HGSS-a ne sastoji se samo u spašavanju života. Štoviše, gotovo 95 posto ostalih aktivnosti je u prevenciji i edukaciji stanovnika i turista.

“Ulažemo puno napora u preventivu nesretnih situacija, radimo sigurne karte, označavamo staze i provodimo edukacije, no zakon velikih brojeva u turizmu baš nam i ne ide u prilog jer se – ako na jednom prostoru u nekom trenutku imate i deset puta više ljudi – može očekivati i više nesretnih situacija unatoč preventivi”, ističe Prizmić.

HGSS POMAŽE GDJE GOD MOŽE: Prevezli u bolnicu osobu tešku 250 kilograma

helikopter, hgss

Prvi kad se smanjuju, a zadnji kad se povećavaju sredstava

Njihovi pripadnici obavljaju izuzetno važne poslove i kada se HGSS počeo financirati iz državnog proračuna te nakon što je donesen i zakon o HGSS-u, očekivali su bolje uvjete rada. Međutim…
“Na proračunskoj smo poziciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a kako nas oni doživljavaju kao neko strano tijelo, prvi smo kada treba smanjivati sredstva iz proračuna, a zadnji kada ih treba povećati. To nije realno i ne uvažava naše potrebe, a iz objektivnih razloga i zakonskih obveza država je doista dužna financirati rad HGSS-a”, kaže Prizmić.

S obzirom na to da su elitna i operativna snaga sustava civilne zaštite, osam milijuna kuna godišnje iz državnog proračuna Prizmić smatra malim iznosom.

“Posebice zato što HGSS pokriva cijelu Hrvatsku 24 sata na dan i svoj posao radi izvrsno prema svim svjetskim standardima, za što uživa svjetski ugled,” kaže Prizmić.

NOVI PODVIG HGSS-A I VATROGASACA: Dirnut će vas do suza kada pročitate zašto su se odrekli blagdana

hgss

Povratak na Net.hr