banner

APEL VLADI

HGK PREDLAŽE DODATNE MJERE ZA POTRESOM POGOĐENO PODRUČJE: ‘Ne možemo si priuštiti čekanje’

Hrvatska gospodarska komora predlaže odgodu roka za predaju godišnjih financijskih izvješća, moratorij na obveze iz predstečajne nagodbe, žurnu alokaciju sredstava za likvidnost te moratorij na leasing i administrativne naknade te snižavanje cijene struje trgovačkim društvima u industriji na potresom pogođenom području

Hrvatska gospodarska komora (HGK) izvijestila je u srijedu da je Vladi uputila dodatne prijedloge mjera kojima bi se poduzetnicima sa sjedištem na potresom pogođenim područjima žurno omogućio oporavak i nastavak poslovanja.

“S obzirom na posljedice razornoga potresa koji je pogodio središnji dio Hrvatske, a posebice Banovinu, na temelju novih informacija tvrtki članica, HGK je uputila Vladi dodatne prijedloge mjera kojima bi se poduzetnicima sa sjedištem na potresom pogođenim područjima žurno omogućio oporavak i nastavak poslovanja”, ističe se u priopćenju.

‘Drugačije nećemo zadržati ljude u tom kraju’

Komora je tako predložila odgodu roka za predaju godišnjih financijskih izvješća, moratorij na obveze iz predstečajne nagodbe, žurnu alokaciju sredstava za likvidnost te moratorij na leasing i administrativne naknade, a predlaže se i snižavanje cijene struje trgovačkim društvima u industriji.

“Na temelju posljednjih informacija s terena razradili smo detaljniji prijedlog mjera koje bi trebale što prije stupiti na snagu. Radi se o području Hrvatske koje je već bilo načeto po pitanju gospodarske snage i prije potresa i prije pandemije. Ne možemo si priuštiti čekanje, jer drugačije nećemo moći zadržati ljude u tom kraju,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Iz HGK kažu da fokus treba biti i na osposobljavanju i obnovi prometne infrastrukture te uvođenju izvanrednih autobusnih i željezničkih linija i sufinanciranju javnoga prijevoza, a da je potrebno odrediti i mjesta za robne terminale.

MINISTAR ALADROVIĆ NAJAVIO POTPORE ZA GRAĐANE POTRESENOG PODRUČJA: HZZ će na radovima sanacije angažirati i 500 radnika

‘U obnovu uključiti domaću operativu i proizvođače’

Sugerira se i obnova telekomunikacijske mreže i povećanje dostupnosti široko-pojasnoga interneta koji bi trebao biti besplatan određeno vrijeme, kao i ubrzanje nabave računalne opreme za gospodarstvenike.

“U obnovu je u najvećoj mogućoj mjeri potrebno uključiti hrvatsku građevinsku operativu i hrvatske proizvođače”, napominju.

S ciljem prevencije novih štetnih posljedica po društvo i gospodarstvo, navode iz HGK, nužno je provesti sustavnu analizu seizmičke otpornosti svih građevina, a Komora je tražila i sustavni nadzor ispunjavanja zakonske obveze provedbe pregleda građevina.

DOMAĆE TVRTKE MOGU OBNOVITI BANIJU I ZAGREB NAKON POTRESA: ‘Bit će dovoljno i crijepa i betona i cigli’; ‘Nama neće biti problem ni radnici. Uvest ćemo ih’

HGK već predložio jedan set mjera pomoći

Iz HGK napominju da su prošli tjedan već uputili prijedlog prvoga seta mjera pomoći, uključujući i poseban porezni tretman za gospodarske subjekte koji posluju na pogođenom području, privremeni moratorij na obračun poreznih davanja na sve donacije na tom području za vrijeme trajanja obnove, ukidanje obračuna PDV-a na doniranu robu i usluge te deblokadu računa gospodarskih subjekata koji su registrirani na području za koje je proglašena katastrofa, koja su uredno poslovala do 1. ožujka 2020.

Predloženo je i da se mjere za očuvanje radnih mjesta za pogođena područja prošire na sve poduzetnike, neovisno o njihovoj veličini i djelatnosti. Osim toga, smatraju iz HGK, potrebno je definirati i posebne kreditne linije za obnovu proizvodnih kapaciteta od strane HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i drugih financijskih institucija te obustaviti naplatu najamnina za objekte koji ne rade i koji zbog štete nisu u funkciji.

BUTKOVIĆ NAJAVIO: ‘Signal teleoperatera na Baniji će uskoro biti bolji, a uskoro će početi i obnova cesta na tom području’

Gotovo sve tvrtke pretrpjele oštećenja

HGK je i izvijestila da na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji djeluje oko 1.250 gospodarskih subjekata koji zapošljavaju oko 8.800 djelatnika.

Gotovo su sve tvrtke pretrpjele oštećenja, a velikom broju njih poslovanje je u potpunosti onemogućeno. Dio proizvodnih pogona je neupotrebljiv za daljnju proizvodnju, a poslovni prostori malih poduzetnika u potpunosti su uništeni. Štete su nastale i na zalihama sirovina i gotovih proizvoda, upozoravaju iz Komore.

BUTKOVIĆ NAJAVIO: ‘Signal teleoperatera na Baniji će uskoro biti bolji, a uskoro će početi i obnova cesta na tom području’

Povratak na Net.hr