HGK PREDLAŽE DODATNE MJERE ZA POTRESOM POGOĐENO PODRUČJE: / 'Ne možemo si priuštiti čekanje'

Hrvatska gospodarska komora predlaže odgodu roka za predaju godišnjih financijskih izvješća, moratorij na obveze iz predstečajne nagodbe,

13.1.2021.
13:46
Matija Habljak/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska gospodarska komora (HGK) izvijestila je u srijedu da je Vladi uputila dodatne prijedloge mjera kojima bi se poduzetnicima sa sjedištem na potresom pogođenim područjima žurno omogućio oporavak i nastavak poslovanja.

"S obzirom na posljedice razornoga potresa koji je pogodio središnji dio Hrvatske, a posebice Banovinu, na temelju novih informacija tvrtki članica, HGK je uputila Vladi dodatne prijedloge mjera kojima bi se poduzetnicima sa sjedištem na potresom pogođenim područjima žurno omogućio oporavak i nastavak poslovanja", ističe se u priopćenju.

'Drugačije nećemo zadržati ljude u tom kraju'

Komora je tako predložila odgodu roka za predaju godišnjih financijskih izvješća, moratorij na obveze iz predstečajne nagodbe, žurnu alokaciju sredstava za likvidnost te moratorij na leasing i administrativne naknade, a predlaže se i snižavanje cijene struje trgovačkim društvima u industriji.

"Na temelju posljednjih informacija s terena razradili smo detaljniji prijedlog mjera koje bi trebale što prije stupiti na snagu. Radi se o području Hrvatske koje je već bilo načeto po pitanju gospodarske snage i prije potresa i prije pandemije. Ne možemo si priuštiti čekanje, jer drugačije nećemo moći zadržati ljude u tom kraju,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Iz HGK kažu da fokus treba biti i na osposobljavanju i obnovi prometne infrastrukture te uvođenju izvanrednih autobusnih i željezničkih linija i sufinanciranju javnoga prijevoza, a da je potrebno odrediti i mjesta za robne terminale.

'U obnovu uključiti domaću operativu i proizvođače'

Sugerira se i obnova telekomunikacijske mreže i povećanje dostupnosti široko-pojasnoga interneta koji bi trebao biti besplatan određeno vrijeme, kao i ubrzanje nabave računalne opreme za gospodarstvenike.

"U obnovu je u najvećoj mogućoj mjeri potrebno uključiti hrvatsku građevinsku operativu i hrvatske proizvođače", napominju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S ciljem prevencije novih štetnih posljedica po društvo i gospodarstvo, navode iz HGK, nužno je provesti sustavnu analizu seizmičke otpornosti svih građevina, a Komora je tražila i sustavni nadzor ispunjavanja zakonske obveze provedbe pregleda građevina.

HGK već predložio jedan set mjera pomoći

Iz HGK napominju da su prošli tjedan već uputili prijedlog prvoga seta mjera pomoći, uključujući i poseban porezni tretman za gospodarske subjekte koji posluju na pogođenom području, privremeni moratorij na obračun poreznih davanja na sve donacije na tom području za vrijeme trajanja obnove, ukidanje obračuna PDV-a na doniranu robu i usluge te deblokadu računa gospodarskih subjekata koji su registrirani na području za koje je proglašena katastrofa, koja su uredno poslovala do 1. ožujka 2020.

Predloženo je i da se mjere za očuvanje radnih mjesta za pogođena područja prošire na sve poduzetnike, neovisno o njihovoj veličini i djelatnosti. Osim toga, smatraju iz HGK, potrebno je definirati i posebne kreditne linije za obnovu proizvodnih kapaciteta od strane HBOR-a, HAMAG-BICRO-a i drugih financijskih institucija te obustaviti naplatu najamnina za objekte koji ne rade i koji zbog štete nisu u funkciji.

Gotovo sve tvrtke pretrpjele oštećenja

HGK je i izvijestila da na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji djeluje oko 1.250 gospodarskih subjekata koji zapošljavaju oko 8.800 djelatnika.

Gotovo su sve tvrtke pretrpjele oštećenja, a velikom broju njih poslovanje je u potpunosti onemogućeno. Dio proizvodnih pogona je neupotrebljiv za daljnju proizvodnju, a poslovni prostori malih poduzetnika u potpunosti su uništeni. Štete su nastale i na zalihama sirovina i gotovih proizvoda, upozoravaju iz Komore.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali