(NE)STRANAČKI KANDIDATI?

HDZ ŽELI POZNATE JAVNE OSOBE NA IZBORNIM LISTAMA, ALI…: Predložili ih, a da neke nisu ni pitali!

U zagrebačkom HDZ-u sastavili su listu sa 74 predložena kandidata za koje smatraju da bi se mogli naći na stranačkim izbornim listama u četiri izborne jedinice koje pokrivaju područje glavnog grada.

No, osim članova HDZ-a na listi predloženih imena i desetak je onih koji nisu članovi stranke, ali su i te kako poznati široj javnosti. Jutarnji list piše kako su neki od njih stavljeni na ‘listu želja’ a da prethodno nisu pitani za suglasnost.

Mnoštvo poznatih, a Karamarku ni traga

Među tih deset predloženih nestranačkih osoba su povjesničar Ante Nazor, glumac Robert Kurbaša, predsjednica udruge Hrvatski križni put i gorljiva zagovornica provedbe lustracije Bruna Esih, teatrologinja Ana Lederer, glumica Anja Šovagović, slavna hrvatska olimpijka Janica Kostelić, bivši direktor Medike Jasminko Herceg, sociolog i publicist Nino Raspudić, aktualni tehnički ministar financija Zdravko Marić te novinarka i publicistkinja Višnja Starešina.

Osim njih predloženi su, dakako, i mnogi istaknuti HDZ-ovci sa zagrebačkim adresama poput predsjednika stranke Andreja Plenkovića, šefa zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića, glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, zatim Margarete Mađerić, Mire Kovača, Zlatka Hasanbegovića, Josipa Buljevića, Željka Reinera, Ivane Maletić, Tomislava Medveda, Milijana Brkića, Nade Šikić, Miroslava Tuđmana

Zanimljivo je da, kako šiše Jutarnji, dojučerašnjeg predsjednika stranke Tomislava Karamarka nije predložio niti jedan od sedamnaest područnih odbora ni četiri zajednice, pa ga uopće nema na listi prijedloga koju je gradska organizacija uputila stranačkoj središnjici.

PLENKOVIĆEVIH DESET: Tko će biti nositelji HDZ-ovih lista, a na koga ondje više ne računaju?

Nazora, Raspudića i Starešinu nitko nije ništa pitao

Među desetoricom nestranačkih lica, na popisu se našao i Ante Nazor, posebni savjetnik tehničkog ministra obrazovanja Predraga Šustara za kurikularnu reformu.

“Na listi HDZ-a? Prvi glas. Zar ja kao nestranački čovjek uopće mogu biti na listi?”, čudio se Nazor na upit novinara Jutarnjeg.

Niti Nino raspudić ne zna kako se našao u spomenutom društvu.

“Mene nitko ništa nije pitao. Saznao sam od prijatelja kad sam već bio na listi. Ne znam kakva je to filozofija bila u sastavljanju lista jer mene nisu kontaktirali. Polaskan sam, ali zahvaljujem”, kazao je dodavši da se neće kandidirati ni na kakvoj listi.

Iz istog razloga začudila se i Višnja Starešina pa je kazala: “To prvi put čujem. Listu nisam ni vidjela, ne znam zaista ništa o tome”.

‘IMAT ĆU POTREBU PUNO TOGA REĆI…’: Rimac izbačena s izborne liste HDZ-a

Najprije ih predlože, a onda s njima razgovaraju

U HDZ-u kažu da će lista najprije biti poslana Nacionalnom vijeću, a tek će onda, ako ondje prođe, sa svima prdloženima “ozbiljno razgovarati”.

Zanimljivo je da se na listi prijedloga našla i Anja Šovagović koja je uoči lanjskih izbora figurirala kao moguća ministrica kulture iz HDZ-ove kvote, a kasnije se spominjala kao jedna iz društva razočaranih HDZ-ovaca. Bivša intendantica HNK Ana Lederer,a  sadašnja zamjenica ministra kulture Hasanebgovića, otprije slovi za osobu blisku HDZ-u.

Janica Kostelić već je ušla u Vladu kao pomoćnica ministra Šustara, a i za Zdravka Marića, tehničkog ministra financija, odavno se zna da je blizak HDZ-u.

Povratak na Net.hr