HDZ PREDSTAVIO IZBORNI PROGRAM: / Plenković otkrio što će sve poduzeti ako dođe na vlast, pročitajte cijeli dokument!

17.8.2016.
14:09
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatska demokratska zajednica u srijedu je u Zagrebu predstavila svoj predizborni program pod nazivom "Gospodarski rast, nova radna mjesta i društvena pravednost". Predsjednik stranke Andrej Plenković pritom je naglasio kako će ono što obećavaju danas ispuniti sutra odnosno da će biti vjerodostojni.

Zaposlit će 180.000 ljudi?

Zahvaljujući njihovom programu, istaknuo je Plenković, zaposlit će se 180 tisuća ljudi odnosno stopu zaposlenih će se podići sa 60 na 68 posto. Jednako tako ostvarit će rast od pet posto. Naveo je da će prekinuti praksu rada u državnoj administraciji i poreznoj upravi koje su obeshrabrivale poduzetnike te je najavio da će pravosuđe funkcionirati u pouzdanom okviru. "Vladavina prava mora biti vidljiva u svakom segmentu funkcioniranja države", dodao je Plenković najavljujući iskorijenjivanje korupcije. Također je kazao kako će spojiti zemljišne knjige i katastar, te rasteretiti rad, smanjiti PDV i porez na dobit.

Šef HDZ-a je još jednom ponovio kako nisu odustali od cjelovite kurikularne reforme te najavio povećanja za izdvajanja za znanost. "Trenutnih 0,8 posto povećat ćemo na europski prosjek od 2 posto BDP-a, što je 7 milijardi kuna, a iz fondova za to imamo alocirano 2 milijarde kuna", kazao je.

Pacijentima je obećao više liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a poljoprivrednicima pravedniju raspodjelu zemlje i agrarnu banku koja bi im omogućila kvalitetnije financiranje i reprogram kredita.

Maletić predstavila "kartu investicija"

Rodiljama je obećao delimitiranje naknada za prvih šest mjeseci, a socijalnim partnerima kvalitetan dijalog. Najavio je i poticanje pluralizma te medijskih sloboda kroz novi paket zakona te poticanje rada udruga civilnog društva neovisno o ideološkim kriterijima.

Ivana Maletić je, pak, kazala, kako neće biti donošenja odluka "iza zatvorenih vrata, u tajnosti i preko noći". HDZ-ovi su osmislili i "kartu investicija" koja će ulagačima jednim klikom na određeno mjesto pokazati koje im ta općina ili grad mogućnosti nude, odnosno koje su im dozvole potrebne, vidjeti koliko što košta te koji su poticaji mogući. Najavila je i izmjene Ovršnog zakona, a blokiranima oprost duga prema državi do visine jedne prosječne plaće.

Marić o poreznoj reformi

Zdravko Marić je najavio jednostavniji, stabilan i konkurentan porezni sustav. "Govorimo o rasterećenju hrvatskih građana i poduzetnika", kazao je, navodeći na početku poreze na dohodak i dobit. Stopa poreza na dohodak mora se spustiti na 36, a ona mora biti prilagođena profesijama kao što su IT stručnjaci i liječnici, koji su nositelji razvoja. Dohotci praktički do 6.000 kuna neće biti u dometu poreznih škara, naveo je. Obećava i spuštanje stope poreza na dobit.

Nema druge opcije već spustiti PDV, budući da Hrvatska ima jedan od najvećih u Europi. Idemo s prijedlogom da se repromaterijal za poljoprivrednike manje oporezuje, kazao je također. Porezna uprava mora biti servis građanima, uz nultu toleranciju za porezne prijevare, ali ona "ne smije biti strah i trepet na terenu".

Što se tiče javnog duga, najavio je oštru kontrolu budžetskih rashoda i stavljanje u funkciju državne imovine, poput zemljišta i stanova.

Bolji život za umirovljenike

Tomislav Ćorić naveo je da će osloboditi doprinosa sve poslodavce koji budu zapošljavali osobe do 35 godina te da će dodjeljivati kredite do 350 tisuća kuna za mlade.

Mirovinski sustav će reformirati tako da mirovine idu prema 60 posto prosječne plaće. Povećavat će kontinuirano mirovine, ali to neće utjecati na opstojnost mirovinskog sustava, kojeg će osnažiti povećanjem izdvajanja u drugi stup s 5 na 6 posto, a onda i na više razine.

Uvest će koncept nacionalne mirovine na koju će imati pravo na iznos, vezan za minimalnu plaću, na koju će imati pravo svi s navršenih 65 godina života.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali