banner

SPOR OKO MEDA

HDZ-ovac PROZVAO UGLEDNOG KOLEGU IZ STRANKE: ‘Jutrošnji čaj u Saboru mi je prisjeo’

‘Ne možeš se u javnosti zalagati protiv uvoza, a raditi drugo’, rekao je Ćelić.

HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Ćelić prije jutrošnje sjednice Sabora objavio je na Facebooku status u kojem se požalio na med koji mu je serviran uz čaj. Radi se o medu kojeg proizvodi tvrtka njegovog stranačkog kolege, dugogodišnjeg člana i bivšeg pomoćnika ministra gospodarstva te zastupnika u zagrebačkoj Skupštini Ivana Bračića.

‘Jutrošnji čaj u Hrvatskom saboru mi je prisjeo. Uz čaj dobijem ‘Cvjetni med – dar pčela i prirode’. Zemlja podrijetla: mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU. Da, dobro ste pročitali – mješavina meda iz EU i meda koji nije iz EU. Mogli su barem napisati u kojem omjeru. Ironičan sam, naravno. U prijevodu čitajte: to je med iz Kine kojem je dodano malo meda iz Hrvatske. Pa, tko dopušta ovakve deklaracije? Je li se i ovaj med može prodavati u okviru promidžbene akcije ‘Kupujmo hrvatsko’? Strašno’, objavio je Ćelić.

Bračić je vlasnik PIP-a

Med proizvodi PIP, a upravo je Bračić vlasnik te tvrtke. ‘Ne možeš se u javnosti zalagati protiv uvoza, a raditi drugo’, rekao je Ćelić za 24sata na upit je li svjestan da je napao kolegu čije je poduzeće vjerojatno najveći proizvođač meda.

Dodao je i kako je postavio zastupničko pitanje ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću ‘zašto se dopuštaju takve deklaracije kako je reguliran uvoz meda’.

Bračić je Ćelića uputio da provjeri zakonsku regulativu te da je med ispravno deklariran. Kako je rekao za 24sata, on se osobno zalagao i zalaže uza za jasnije označavanje i da će se pravilnici promjeniti. Kaže i da nije više vlasnik tvrtke, ali da i dalje može govoriti u njeno ime.

Od sljedeće godine deklarirat će se i zemlja podrijetla

‘Pravilnik o deklaraciji meda je na temelju Direktive EU. Od početka sljedeće godine će se u Hrvatskoj deklarirati i zemlja podrijetla, ali ministarstvo nam još duguje naputak što uraditi primjerice s medom iz Francuske koji je deklariran po europskim pravilima kao med EU kad dođe u našu zemlju. Ja sam, kao što je i poznato, za jasne deklaracije i označavanje hrvatskog meda’, rekao je Bračić te nalgasio kako PIP i danas ima med koji je isključivo hrvatski i tako ga deklariraju.

‘Do prije par godina, PIP nije uvozio med, ali sada se situacija promjenila. Neka mi Ćelić i direktorica sektora trgovine HGK Ema Culi nađu 10 tona hrvatskog meda i prodaju nam. Eto neka zarade na tome, pa će vidjeti s čim će se susresti’, zaključio je Bračić.

Povratak na Net.hr