NESVAKIDAŠNJI PRIMJER

HDZ-ov NAČELNIK UVEO U HRVATSKOJ NEVIĐENI POREZ: Mještane šokirali računi: ‘Sam plaćam ono što inače plati 20 ljudi’

HDZ-ov načelnik u maloj poljoprivrednoj općini Čeminac u Baranji mještanima već dvije godine nameće nove poreze i tako, kažu nezadovoljni mještani, puni državni proračun. Najnoviji je namet onaj na korištenje javnih površina, piše Dnevnik.hr.

Porez na traktor primjer je onoga za korištenje javnih površina. Naime, na traktore poljoprivrednici već plaćaju poreze, no za njega poljoprivrednici općini moraju plaćati i dodatne dvije tisuće kuna.

Plaća se cestarina na poljoprivredne strojeve

Poljoprivrednik Petar Pranjić kaže da se porezi općini na traktore, kombajne, prikolice i kamione ne plaćaju nigdje drugdje u Hrvatskoj. Primjerice, u susjednoj općini Jagodnjak gospodarstvo je maksimalno rasterećeno, a Pranjić u Čemincu plaća sam kao 20 OPG-ova iz susjedne općine.

Foto: Screenshot Dnevnik.hr
Petar Pranjić. Foto: Screenshot Dnevnik.hr

Godišnje općini daje oko 30 tisuća kuna za svoje poljoprivredne strojeve.

Načelnik: ‘To su najveći uništavači javnih površina’

Načelnik općine Zlatko Pinjuh kaže da su takvi poljoprovredni strojevi zapravo uništavači javnih površina i cesta, pa je zbog toga odlučio uvesti ovakvu vrstu ‘cestarine’.

Zlatko Pinjuh, načelnik općine Čeminac. Foto: Screenshot Dnevnik.hr

‘Donijeli smo porez na korištenje javnih površina gdje oni koji su najveći uništavači javnih površina, to su upravo ti agresivni strojevi i uređaji koji se kreću po ovim našim površinama i koji su praktički sve uništili, a od toga se ništa ne vraća općini’, rekao je načelnik Pinjuh za Dnevnik.hr.

Petina proizvodnje samo za komunalnu naknadu

Tamošnji su se poljoprivrednici šokirali i kad su ovih dana dobili nove uplatnice – one za komunalnu naknadu, a na njima stoji da bi za komunalnu naknadu i slivne vode na godinu morali platiti čak 40 tisuća kuna. Za siromašne poljoprivrednike to znači 20 tisuća litara mlijeka.

Mljekar Rade Vidić kaže da je to petina ukupne proizvodnje mlijeka na njegovoj farmi.

Povratak na Net.hr