ZAMRŠENO JE

‘HDZ NIKAD NIJE BIO U OVAKO TEŠKOJ SITUACIJI’; Puhovski otkrio Plenkovićev veliki problem, čak tvrdi: ‘Izbore ćemo možda ponoviti’

Puhovski ne vidi kako bi koalicija Restart imala potreban prostor za pregovore o dodatnim glasovima u Saboru

Politički analitičar Žarko Puhovski uoči izborne šutnje kazao je za N1 televiziju da HDZ u ovako teškoj poziciji pred izbore još nikada nije bio, da Škorina opcija pada, te da će Restart koalicija vrlo teško, ako ikako, moći okupiti 76 zastupnika u Saboru.

Gdje će postizborni pregovori biti tvrđi, na ljevici ili na desnici, Puhovski kaže da prvo treba vidjeti gdje će oni uopće imati smisla.

“Čini mi se, moram reći nažalost, da pregovori na ljevici neće biti smisleni, da ljevica neće moći doći niti blizu 76 mjesta u parlamentu, dok bi desnici to trebalo biti lakše, barem matematički. Tek tada počinju pitanja tko bi s kim”, kazao je.

Puhovski ne vidi kako bi koalicija Restart imala potreban prostor za pregovore o dodatnim glasovima u Saboru.

“Po mojem mišljenju, oni su napravili ozbiljnu grešku što su išli s jednom, a ne s dvije liste. Po mom računu, s dvije liste dobili bi tri ili četiri mjesta više nego ovako, primjerice u VIII jedinici”, nastavio je.

Stoga će ići u pregovore u prvom redu s onima, ocijenio je, koji će im možda i oduzeti glasove, primjerice platforma Možemo!.
U tom slučaju se postavlja pitanje koliko će novi Sabor biti stabilan, ako je u prošlom bilo čak 35 “preletača”?

Plenkovićevi problemi

Prvi problem Plenkovića bit će simbolički, rekao je, odnosno to što će morati privlačiti ljude koji će, da bi podržali HDZ, morati objasniti taj svoj čin u odnosu na ono što su govorili prije izbora.

“Plenković će morati dobiti neke Škorine i Mostove ljude pojedinačno, možda i Restartove”, rekao je, a tu potom ostaje još nešto.

“Još veći problem će mu biti, što mislim da je lako moguće, da se pokaže da mu za većinu treba potpora manjina”, objasnio je Puhovski, istaknuvši kampanju protiv Milorada Pupovca iz SDSS-a.

Zato Puhovski smatra da opcija ponavljanja izbora u kasnu jesen nije nemoguća, što mu se čini jako lošim zbog krize.

 

Povratak na Net.hr